Stočari iz Švedske zabrinuti zbog klime: Nema snijega za migracije sobova

Stočari iz Švedske zabrinuti zbog klime: Nema snijega za migracije sobova
Ilustracija: EPA

NA SJEVERU Švedske još uvijek nema dovoljno snijega da bi počela migracija sobova, javlja NBC. Narod Sami u tom području generacijama se bavi stočarstvom, odnosno brinu se o sobovima te žive od prodaje njihovog mesa. 

Kažu kako se migracije sobova događaju u zadnja dva tjedna studenoga, ali i kako to ove godine nije slučaj. Naime, temperature su previsoke, pa do migracija još uvijek nije došlo. 

"Nešto nije u redu s prirodom. Jako nije u redu", rekla je Niila Inga koja živi u najsjevernijem gradu Švedske, Kiruni.

Klimatske promjene

"Ne mogu pitati oca što da radimo, jer ni on ovo nije doživio, ovako nešto se nije dogodilo za njegova života", dodala je. NBC piše kako se ljudi u zemljama Arktičkog kruga bave ratarstvom i stočarstvom sa sobovima. Navode kako se to prakticira u Norveškoj, Rusiji i Kini te kako je prema izvješću iz 2009. godine u Švedskoj bilo 3000 stočara koji su uzgajali sobove, dok je njih 100.000 u cijelom svijetu. 

Inga je rekla kako se počela baviti obiteljskim poslom kada je imala 18 godina. Za nju i njezinu obitelj su sobovi glavni izvor prihoda te ih se u studenom skuplja i ubija zbog mesa koje stočari prodaju. Dio sobova pušta se natrag u divljinu i oni kreću u zimsku migraciju. Inga je ispričala kako u tom procesu sudjeluju i stočari koji prate sobove, ali kako to ove godine još uvijek nije moguće jer nema snijega. 

Dodala je kako je snijeg važan kako za putovanja stočara, tako i za očuvanje vegetacije. Brine se jer bi promjena klime mogla dovesti do nestašice hrane za sobove, a stočari ne žele hraniti sobove, jer kako kažu, to sobovima nije prirodno. Kažu da oni hranu pronalaze u prirodi te kako bi hranjenje moglo dovesti do promjene njihova ponašanja, ali i kvalitete mesa.

Promjena u migracijama sobova samo je jedan od brojnih simptoma sve toplije klime. Upravo je u Švedskoj ove godine došlo do topljenja najvišeg planinskog vrha te zemlje, dok su je poharali i požari te nezapamćene vrućine. 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara