Stoiber: Benešovi dekreti teret su na leđima Europe

BAVARSKI premijer Edmund Stoiber oštro je u nedjelju kritizirao Češku jer nije ukinula tzv. Benešove dekrete, koji su doveli do nasilnog protjerivanja milijuna Nijemaca iz Čehoslovačke nakon Drugog svjetskog rata.

Na tradicionalnom okupljanju sudetskih Nijemaca u povodu katoličkog blagdana Duhova, Stoiber je rekao da su Benešovi dekreti teret za Europu i da pripadaju "ropotarnici povijesti".

"Europa se ne može izgrađivati na naslijeđu Benešovih dekreta", rekao je Stoiber pred desecima tisuća sudetskih Nijemaca, govoreći o tome pitanju koje već duže vrijeme opterećuje njemačko-češke odnose.

Riječ je o više od 140 dekreta koje je bivši predsjednik Čehoslovačke Eduard Beneš donio u razdoblju od 1940. do 1945. godine, neke od njih u egzilu u Londonu dok je ta država bila pod nacističkom okupacijom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon svršetka rata u svibnju 1945. godine, dekrete je potvrdio čehoslovački parlament, a poduprli su ih i saveznici sporazumom iz Postdama u kolovozu 1945. godine.

Iako dekreti nisu izravno pozivali na protjerivanje Nijemaca, u njima se poticalo kažnjavanje "izdajica". Njihova interpretacija dovela je do nasilnog oduzimanja imovine i konačno do protjerivanja tri milijuna Nijemaca iz toga područja. Radilo se o masovnoj odmazdi za patnje Čeha pod nacističkom okupacijom.

Većina izbjeglih sudetskih Nijemaca naselila se duž granice njemačke pokrajine Bavarske, a njihove udruge do današnjih dana imaju snažan utjecaj na politiku te savezne države.

Osim sudetskih Nijemaca, zbog Benešovih dekreta stradali su i slovački Mađari kojih je poslije rata protjerano nekoliko desetaka tisuća.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara