Stoljetnica dvojbe "glede pucanja proti tuči"

U kontekstu Međunarodnog festivala vremenskih prognoza, koji je na prijelazu iz ožujka u travanj održan u Zagrebu, govorilo se i o opravdanosti, odnosno, neopravdanosti tzv. protugradne obrane, odnosno, obrane od tuče.

Tom se zgodom ama baš nitko nije domislio da je toj temi, prije ravno stotinu godina, u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, posvećen cijeli jedan znanstveni skup! Naime, Gospodarski list je 1903. godine, s malim zakašnjenjem, objavio izvješće o Internacionalnoj konferenciji vještaka glede pucanja proti tuči, održanoj u Grazu. Skup je sazvalo austrijsko ministarstvo poljoprivrede s ciljem da se riješi pitanje: "Imamo li danas odlučan dokaz za ili proti pucanja na nevreme?" I danas se u nas i inozemstvu još uvijek postavlja isto pitanje. Današnjim čitateljima, objašnjava ing. Stjepan Keglević u Gospodarskom listu, moramo spomenuti da se u ono doba nije na oblake pucalo raketama i srebrnim jodidom, nego barutom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tada, prije stotinjak godina, većina je stručnjaka iznosila dvojbe o "uspjehu pucanja". Kod nas i danas, nakon 100 godina, ostaje dvojba: pucati na oblake ili osigurati usjeve? Čak se predlaže i osnivanje državne agencije za obranu od tuče! Pucati ili ne pucati - to je pitanje?!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara