Stotine Kanađana na ulicama zbog smrti pritvorenog crnca

Stotine Kanađana na ulicama zbog smrti pritvorenog crnca

Foto: FAH

VIŠE od 500 ljudi okupilo se u kanadskome glavnom gradu u subotu u znak prosvjeda zbog smrti duševno bolesnoga crnca u pritvoru, u maršu protiv policijske okrutnosti na rasnim osnovama u zemlji koja se ponosi svojom tolerantnošću.

Abdirahman Abidi, 37, umro je u ponedjeljak. Svjedoci su lokalnim medijima rekli da ga je tukla otavska policija koja je odgovorila na prijavu.

Njegova smrt odjek je događaja u SAD-u, u kojemu su niz policijskih ubojstava crnačkih stanovnika i optužbe za okrutnost i rasne predrasude izazvali val prosvjeda.

"Ubili su ga! Sad je dosta!", vikali su prosvjednici koji su stigli pred sjedište otavske policije gdje je skup završio tijekom poslijepodneva.

Miroljubivo okupljanje

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Organizatori su rekli da će poštovati želje Abdijeve obitelji da događaj bude miroljubiv, i dok su neki prosvjednici bili tako bijesni da su ih drugi trebali smirivati, ni jedan nije prešao policijske zapreke.

Policija kaže da nije bilo uhićenja.

Obitelj je organizirala Abdijev sprovod u petak, a prisustvovalo je 600 ljudi, među kojima je bio i otavski gradonačelnik Jim Watson i drugi političari.

Istraga u tijeku

Odred za posebne istrage istražuje okolnosti Abdijeva uhićenja. Skupine za ljudska prava zatražile su istragu o tome je li pritom rasa bila čimbenik te izražavaju zabrinutost  zbog policijskog nasilja prema manjinama.

Organizatori subotnjeg prosvjednog okupljanja zatražili su da policajci  uključeni u Abdijevo uhićenje budu suspendirani, zatim da svi policajci nose kamere na tijelu te istragu o tome kako policija postupa s pripadnicima manjina i ljudima u nevolji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara