Stotine migranata sa srpsko-mađarske granice prebačene u prihvatilišta u Srbiji

Stotine migranata sa srpsko-mađarske granice prebačene u prihvatilišta u Srbiji
Screenshot: You Tube

VIŠE stotina migranata koji su na srpsko-mađarskom graničnom prijelazu Kelebija-Tompa, na sjeveru Vojvodine, pokušali organizirano ući u Mađarsku odvezeno je autobusima u prihvatne centre noćas oko dva sata poslije ponoći, nakon čega je granica ponovno otvorena, javili su srpski i mađarski mediji. 

Granični prijelaz bio je blokiran od jučer popodne

Granični prijelaz bio je blokiran od 16 sati u četvrtak, kada je pristigla prva veća skupina migranata koji su tražili ulazak u Mađarsku kako bi nastavili put prema zapadnoj Europi.

Mađarske pogranične službe, međutim, postavile su visoku zaštitnu ogradu, ojačanu bodljikavom žicom, iza koje su u kordonu stajali interventni policajci, a sve je nadzirano helikopterima i dronovima.

Tijekom noći skupilo se oko 400 migranata na granici

Migranti, njih oko 400 koliko ih se skupilo tijekom noći, nisu pokušavali nasilno probiti ogradu, već su mirno satima sjedili i ležali ispred barikada.

Novinarskim ekipama nije bilo dopušteno pratiti ukrcavanje i odvoženje migranata s graničnog prijelaza, no novinar Mađarske televizije izvijestio je da su se tijekom te akcije povremeno čuli glasniji povici, ali da ozbiljnijih incidenata nije bilo.

Oni su odvezeni autobusima u migrantske prihvatne centre u Srbiji.

Srpski ministar obrane: Država Srbija će biti humana, ali neće dopustiti nikome da nas zloupotrebljava

Akciju njihova dislociranja najavio je nekoliko sati ranije srpski ministar obrane Aleksandar Vulin, koji je rekao da će državne službe odgovorno obaviti svoj posao.

On je novinarima rekao da je na Kelebiji oko 320 migranata iz različitih zemalja. Sve njih, dodao je, ujedinjuje jedna stvar - izmanipulirani su lažnim obećanjem da će im netko otvoriti granicu.

"Neke nevladine organizacije su im pokazivale slike autobusa koji prolaze kroz ovaj granični prijelaz, gdje ih svi veselo dočekuju. Oni ne znaju zašto su došli", istaknuo je Vulin, a prenijela Radio televizija Srbije (RTS).

"Država Srbija će biti humana, ali neće dopustiti nikome da nas zloupotrebljava, da nas netko svađa sa susjedima ili čini nešto što je protuzakonito", naveo je ministar obrane.

Dodao je da razgovori s migrantima o ovome "neće moći dugo trajati i neće biti dopušteno masovno okupljanje bez razloga i organizacije".

Migranti se organizirano okupili pred granicom

Migranti, od kojih većina tvrdi da su Sirijci, ali i da ih ima iz Maroka, Iraka, Irana i s područja Palestinske samouprave, organizirali su se posredstvom društvenih mreža i na granični prijelaz Kelebija-Tompa došli iz nekoliko prihvatnih centara u Srbiji.

Riječ je uglavnom o mlađim muškarcima, a bilo je i nekoliko obitelji s malom djecom. Oni su u nekoliko navrata pred mađarskom policijskom barikadom razvili transparente i uzvikivali "Open the border'' (Otvorite granicu).

Nakon što su ih odvezli autobusima granični prijelaz Kelebija-Tompa ponovno je otvoren za sav promet i radi 24 sata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara