Stotine žena na ulicama Mexica prosvjedovale zbog policijskih silovanja

Stotine žena na ulicama Mexica prosvjedovale zbog policijskih silovanja
Foto: EPA

STOTINE žena izašle su sinoć na ulice Ciudad de Mexica kako bi prosvjedovale zbog nasilja nad ženama, pri čemu su izbili sukobi s policijom u kojima je ozlijeđeno najmanje 17 osoba.

U policijskoj postaji izbio požar, demolirana autobusna stanica, oštećeni auti...

Prosvjedi su organizirani nakon što su dvije djevojke u protekla dva tjedna rekle da su ih silovali policajci. Na nekoliko mjesta izbili su požari, uključujući policijsku postaju i spomenik meksičkoj neovisnosti, a maskirane žene demolirale su autobusnu stanicu i oštetile nekoliko policijskih automobila.

Nekoliko je osoba pošpricano bojom, a muškarac je šakom udario televizijskog novinara tijekom javljanja uživo. Prema medijskim navodima, sedamnaest je osoba ozlijeđeno, uključujući četrnaestero policajaca i dvoje novinara.

Dvije tinejdžerice tvrde da su ih policajci silovali

Prosvjednici su zahtijevali pravdu za dvije djevojke koje su navodno bile žrtve silovanja. Trećeg listopada 17-godišnjakinju je navodno silovalo nekoliko policajaca kad se navečer vraćala kući, dok 16-godišnjakinja tvrdi da ju je policajac silovao u muzeju u kojem je radila.

Gradonačelnica Ciudad de Mexica Claudia Sheinbaum rekla je da je šest policajaca suspendirano.

Prema podacima UN-a, dvije trećine žena starijih od 15 godina doživjelo je neki oblik nasilja u Meksiku, a oko 35 tisuća žena ubijeno je zbog svog spola u proteklih 25 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara