Stotine žena prosvjeduje protiv nasilja u Koelnu: "Želimo se ponovno osjećati sigurnima"

Stotine žena prosvjeduje protiv nasilja u Koelnu: "Želimo se ponovno osjećati sigurnima"

Foto: Hina

NEKOLIKO stotina žena okupilo se u podne na stepenicama Koelnske katedrale prosvjedujući protiv nasilja kojemu je na Silvestrovo bilo izloženo stotinjak žena te nakon što je utvrđeno da je među počiniteljima bio velik broj izbjeglica.

S porukama na transparentima - " 'Ne' znači 'ne'. To je naš zakon. Ne približavajte se. 'Ne' nasilju nad ženama bilo u Koelnu, bilo na Sajmu piva ili spavaćoj sobi", te uz zvižduke i lupanje loncima, žene su htjele da su čuje njihov glas.

"Želimo se ponovno osjećati sigurnima. Ovdje sam u ime svih majki, kćeri, unuka, baki koje se žele kretati sigurno", objasnila je 57-godišnja glazbenica Martina Schumeckers, organizatorica okupljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon prosvjeda koji je uslijedio zbog seksualnih napada, a ponegdje i silovanja, čije su žrtve bile žene u novogodišnjoj noći, rano popodne održat će se i skup islamofobnog pokreta krajnje desnice, Pegide, koji bi, po podacima policije, mogao privući tisuću sudionika.

Istodobno se u ranim popodnevnim satima, nedaleko jakih policijskih snaga, oko tisuću prosvjednika ljevice počelo okupljati na drugom kraju glavnog koelnskog trga s transparentima "Izbjeglice su dobrodošli" ili "Fašizam nije mišljenje nego zločin".

Na tom istom trgu na Silvestrovo odvijale su se krađe i seksualno nasilje nakon kojih je uslijedilo 200 pritužbi, po podacima koje je objavio list Spiegel, među kojima dvije za silovanje.

Savezna policija identificirala je 32 osumnjičena, od kojih 22 podnositelja zahtjeva za azilom. Te činjenice, kao i nedjelovanje snaga reda, izazvale su skandal u Njemačkoj, koja je zaprimila 1,1 milijuna zahtjeva za azilom 2015.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara