Kako je 14 mrtvih staraca u Splitu razbilo famu Stožera o neodgovornim Dalmatincima

Kako je 14 mrtvih staraca u Splitu razbilo famu Stožera o neodgovornim Dalmatincima
Foto: Index/Pool

IZ ONOG što je Nacionalni stožer civilne zaštite proteklih tjedana poručivao Dalmaciji lako je zapaziti da je kritičnost, koju ta trenutno najviša adresa vlasti u Republici Hrvatskoj usmjerava prema jugu zemlje, bitno smanjena s porastom broja mrtvih. Još 2. travnja, primjerice, stožeraši su mrkih lica prema Dalmaciji slali interventnu količinu prijekora.

Vrh Stožera je oštro kritizirao Dalmatince

"Znam da Split želi biti prvi u svemu, ali ne i u broju oboljelih od korone", izgovorila je Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

"Žalosti me i moram to reći, vijesti iz Zadra, Šibenika i Splita, da se tamo mladi i dalje okupljaju u kafićima iza zatamnjenog stakla, druže se i zabavljaju. To nije prihvatljivo ponašanje, tako ugrožavaju sebe, svoje obitelji, zdravlje cijele nacije", izjavio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

Pogledajte semafor

I Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, toga je dana, svjedočili su mediji, kritizirao "neodgovorno ponašanje građana na jugu Hrvatske" te pozivao Dalmatince da pogledaju semafor, tj. graf. A on je svjedočio "kako u Splitu i okolici značajno raste broj zaraženih". Konačno, nije šutio ni Davor Božinović, prvi pendrek Republike Hrvatske. Apelirao je na odgovornost mladih Dalmatinaca.

"Možda im ništa neće biti, ali će ugroziti djedove, bake, susjede", očinski je zabrinuto zapazio Božinović te najavio policijske kontrole kafića s razuzdanim Dalmatinkama i Dalmatincima.

Slijed događaja pokazat će da je histerija oko ilegalnih okupljanja po kafićima bila dobrim dijelim neosnovana, da su policijska "postupanja" prema šetačima bila pretjerana, no nedvosmislena poruka je poslana: južnjaci su prokleto neodgovorni i treba ih nekako dovesti u red.

I sad odjednom - kriv je virus

Ni tjedan dana nakon konferencije na kojoj su Markotić, Beroš i Capak prvo kreirali, a potom i kritizirali neodgovorno splitsko stanje uma, dio korisnika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu s temperaturama je prebačen u bolnicu. Od tada ih je umrlo 14, a ministar Beroš nije se libio usmjeriti kažiprst prema krivcu.

"Najvjerojatnije je stvar u virusu", kazao je nekidan ministar zdravstva te informirao kako inspekcija iz njegova resora u slučaju prodora korone u splitski Dom nije našla propuste u radu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i nadležne liječnice.

Spremnost najpoznatijih stožeraša da otkrivaju neodgovorne Dalmatince kopnjela je kako su rasli politički, pravni i ljudski razlozi da se traga za krivcima. S rastom broja preminulih, smanjivala se veličina odgovornih: od mladih, silnih i bahatih Dalmatinaca skrivenih iza zatamnjenih stakala kafića stigli smo do virusa kao idealnog dežurnog krivca.

Posvuda se umiralo, ali...

Nema sumnje da su virusi harali po domovima za starije i nemoćne osobe i u državama koje se proteklih desetljeća nisu iscrpljivale mahanjem zastavama i zbrinjavanjem političkih poslušnika, nego su ulagale u javno zdravstvo i socijalnu skrb. Dakle, čak i tamo gdje sobe u domovima nisu četverokrevetne i gdje zdravstvene i socijalne ustanove vode ljudi koji, pazite sad ovo, imaju veze sa zdravstvom i socijalnom skrbi, umiralo se s covidom-19 ili od covida-19. Čak i više nego u Hrvatskoj. No između lakih optužbi, pristiglih u Dalmaciju početkom mjeseca, i relativno hitrog objašnjenja kako je za zlo u splitskom Domu kriva viša sila, zgusnulo se previše lošega.

Zbog više sile?

U redu, onda samo još jedno pitanje: je li ona kriva i zato što zaposleni u Domu nisu na vrijeme dobili zaštitnu opremu? 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara