Štrajk u "Viktoru Lencu"; dobavljači blokirali račun

RADNICI brodogradilišta "Viktor Lenac" jutros su stupili u štrajk zbog neisplaćenih plaća, a domaći dobavljači i kooperanti ponovno su blokirali račun tvrtke, izvijestio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Štrajkaškog odbora i povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u brodogradilištu Damir Bačinović.

Radnici traže da im se, na osnovi nagodbe s Upravom iz kolovoza, isplate plaće za srpanj i dio plaća za listopad. Bačinović je kazao da su radnici spontano prestali raditi, pa je u brodogradilištu nastalo izvanredno stanje i pokrenuta zakonska procedura za pokretanje štrajka.

Radnici su ogorčeni jer ih je Vlada prevarila kada prije tri dana nije odobrila nova jamstva od 12 milijuna eura i omogućila provedbu financijskog restrukturiranja brodogradilišta, rekao je Bačinović. Uvjet je za izdavanje jamstva da se bivša uprava odrekne vlasničkog udjela u "Lencu", a Bačinović drži da se to mora učiniti. Naglasio je da radnici žele raditi, ali da su na rubu bijede te da takvo stanje više ne mogu podnositi.

Bačinović ističe da je danas razgovarao s ministrom gospodarstva Ljubom Jurčićem koji je, kaže, rekao da će učiniti sve da se u četvrtak na sjednici Vlade donese odluka o spašavanju i preuzimanju brodogradilišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka godine iz "Lenca" je otišlo oko 300 radnika, pa sada ondje ima oko 900 zaposlenih. Domaćim dobavljačima i kooperantima to brodogradilište duguje oko 22 milijuna eura. Prošloga tjedna ministar Jurčić Vladi je predložio program restrukturiranja u kojemu bi Vlada, umjesto dva ulagača koja su se povukla iz projekta, sudjelovala s 12 milijuna eura jamstava za nove kredite. Vlada nije prihvatila prijedlog, nego zatražila njegovu dopunu, a od bivše uprave da se odrekne vlasničkog udjela u "Lencu". Bivši direktor Damir Vrhovnik, za kojega je rečeno da posjeduje oko 4 posto dionica, pristao je odreći se dionica na svoje ime uz uvjet da Vlada u roku od šest dana, počevši od 21. studenoga, prihvati predloženi program restrukturiranja.

Aktualni direktor Ognjen Antunac danas je novinarima rekao da on i njegovi suradnici imaju oko 2,5 posto dionica i da će ih se odreći ako će to pridonijeti boljitku poduzeća. Radnici su u pravu, rekao je dodavši da će, ako se stanje ne izmijeni, poduzeti korake za koje je ovlašten. Istaknuo je da bi Lenac, da su dogovori ostvareni, u 2004. poslovao pozitivno.

(Hina) hšup vkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara