Štrajka između 70% i 80% zaposlenih

Štrajka između 70% i 80% zaposlenih

PO PRIVREMENIM podacima, današnjem je štrajku u osnovnim i srednjim školama pristupilo 67 posto zaposlenih, a za fakultete i znanstvene ustanove još nema cjelovitih podataka, izjavio je ministar obrazovanja, znanosti i športa Dragan Primorac na konferenciji za novinare.

Najviše se štrajku odazvalo u Istarskoj (82 posto), Osječko-baranjskoj (81 posto), Virovitičko-podravskoj (78 posto) i Požeško slavonskoj županiji (76 posto). Najmanje se štrajkalo u Međimurskoj županiji (47 posto) i Zagrebu (55 posto).

Cjelovite podatke o štrajku na fakultetima i institutima Ministarstvo nema jer akademska godina još nije počela na svim fakultetima.

Tri većinska sindikata znanosti i obrazovanja organizirali su štrajk uz potporu manjinskih sindikata kako bi upozorili na nebrigu prema školstvu i znanosti i zaostajanje plaća za plaćama u ostalim javnim službama za 12 posto.

Oni traže povećanje osnovice za plaće za 12 posto, selektivan pristup prosvjeti te povećanje izdvajanja za školstvo na 6,5 posto BDP-a.

Primorac je ponovio da su želje sindikata kompatibilne sa željama Ministarstva. "Partnerstvo da, ali ucjene ne", poručio je ministar napomenuvši kako će za školstvo za iduću godinu tražiti veliko povećanje u proračunu.

Vladi će predložiti, rekao je, da se današnji dan djeci ne vodi pod neopravdane sate, kao i da se vrijeme u štrajku učiteljima ipak plati. Izrazio je zadovoljstvo što nije zabilježen ni jedan incident.

Na upit zašto, iako je najavio, nije stavio sindikalni bedž na kojemu piše "Pokrenimo Hrvatsku za znanje i kvalitetno obrazovanje", Primorac je rekao kako "vizije nosi u srcu" te da deklarativno isticanje parola nema smisla.

Najavio je za iduću godinu povećanje decentraliziranih sredstava za 60 milijuna kuna.

Osvrnuo se i na poziv sindikata djeci i roditeljima da danas ne dolaze u škole, ističući kako pravne službe ispituju zakonitost tog poziva.

Sindikati: Štrajka preko 80 posto zaposlenih

Sindikalni čelnici koji danas organiziraju štrajk u osnovnom i srednjim školama te na fakultetima i znanstvenim ustanovama rekli su novinarima da se, po prvim podacima, štrajku odazvalo preko 80 posto zaposlenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odgovorili smo zahtjevima našeg članstva jer je prema pristiglim rezulatima čitav sustav u štrajku, osim nekoliko ustanova", rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Andrija Puljević.

Ocijenio je kako su takvi rezultati potvrda napora sindikata da javnost i vlasti senzibiliziraju za probleme odgoja, obrazovanja i znanosti, ne samo za plaće nego i dugoročno rješavanje poteškoća u čitavom sustavu.

U osnovnom školstvu broj sudionika u štrajku prelazi broj članova koji su se izjasnili za štrajk, a to je preko 80 posto, rekao je čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Mato Elkaz.

U Zagrebu rade samo četiri škole, u Istri štrajkaju sve škole, u Sisačko-moslavačkoj županiji štrajka 93 posto zaposlenih, Ličko-senjskoj županiji 70 posto, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji od 78 škola potpuno rade samo dvije, u 46 nema nikakve nastave, a 30 škola djelomično radi.

U srednjim školama štrajka blizu 90 posto ljudi, rekao je Andrija Puljević. Od 11.494 zaposlenih, koji rade u 221 ustanovi, štrajka ih 9.380, a ne štrajka se samo u dvije škole, rekao je Puljević.

U sustavu visokog obrazovanja i znanosti štrajk je izuzetno dobro uspio, rekao je predsjednik Glavnog vijeća Sindikata znanosti Vilim Ribić koji na temelju pristiglih podataka procjenjuje da se štrajku odazvalo preko 90 posto ustanova i zaposlenih.

Ima fakulteta gdje se drži nastava ali to je vrlo mali broj ljudi, rekao je Ribić dodavši da su profesori prepoznali opravdanost zahtjeva.

Sindikalni čelnici ocijenili su neopravdanim tvrdnje Ministarstva znanosti i visokog obrazovanja da su sindikati nezakonito pozivali djecu da ne dođu na nastavu.

Ako se već govori o nečijoj odgovornosti onda nju snosi samo Ministarstvo jer iako zna da će učitelji biti u štrajku poziva djecu da dođu u školu, rekao je Elkaz.

"To je neodgovoran čin Ministarstva jer se nije razmišljalo tko će voditi brigu o djeci pa je naš apel puno odgovorniji", dodao je.

Sindikalni čelnici dodali su da se štrajk provodi u normalnim okolnostima, a zabilježeni su samo malobrojni incidenti.

Primjerice, u dvije škole došla je policija koja se zanimala za provedbu štrajka, a u Sinju je ravnatelj zaključao u razred manju skupinu učenika jer su htjeli otići iz škole.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara