Strane u rusko-gruzijskom ratu revidiraju podatke o gubicima

Strane u rusko-gruzijskom ratu revidiraju podatke o gubicima

I DALJE STIŽU proturječne informacije o povlačenju ruskih snaga iz Gruzije, dok obje strane revidiraju podatke o žrtvama rata.

Poti, strateški važnu luku na Crnom moru i bazu gruzijske ratne mornarice, su ruske snage pod okupacijom držale tjedan dana. Tada je uništen veliki broj plovila i instalacija, kao i zaplijenjena oprema. Jučer je u tom gradu zarobljeno 20-ak gruzijskih vojnika.

Danas je BBC objavio kako su se ruske snage povukle iz Potija. Dopisnici DPA, pak, navode da se u Potiju još uvijek nalaze postrojbe ruskih marinaca.

Ruski predsjednik Medvjedev je najavio da će se ruske snage povući s teritorija Gruzije do petka u skladu s potpisanim sporazumom o primirju. Ruske vojne vlasti, međutim, tvrde da se taj datum može izmijeniti u skladu s okolnostima na terenu.

Ruske snage tako tvrde da grade nadzorne točke u tzv. sigurnosnoj zoni u koju će, u skladu s odredbama sporazuma, biti smješteni njeni "mirotvorci". Sigurnosna zona se nalazi unutar gruzijskog teritorija, tj. u pojasu od nekoliko kilometara od granice s odmetnutim pokrajinama Abhazijom i Južnom Osetijom.

Koliko je ljudi poginulo u Chinvaliju?

U međuvremenu je ruski i južnoosetijski organi izdali proturječne podatke o broju civila koji su ubijeni u Južnoj Osetiji za vrijeme petodnevnog sukoba.

Južnoosetijska vlada je navela kako je prema njenim podacima ubijeno 1492 građana, što odgovara tvrdnjama o tisućama ubijenih u gruzijskom raketnom napadu koji je razorio Chinvali i izazvao rusku intervenciju 8. kolovoza.

Dmitrij Salmaksov, zamjenik načelnika posebnog istražnog odjela ruskog državnog tužiteljstva, danas je na tiskovnoj konferenciji priopćio da njegov tim - poslan u Južnu Osetiju da prikuplja dokaze radi eventualne optužnice protiv gruzijskih čelnika za ratne zločine - može potvrditi smrt 133 civila. Dodao su kako je vrlo izvjesno da je taj broj veći, s obzirom "da postoje masovne grobnice u koje zasad nema pristupa". Salmaksov je također rekao kako je na teritoriju Južne Osetija pronađeno.51 truplo gruzijskih vojnika.

Novinarka Komersanta u svom članku, pak, navodi kako mnogi od mrtvaca nisu sahranjeni, pogotovo u zabačenim planinskim selima u okolici Chinvalija gdje su se vodile najžešće borbe. Prema njenom svjedočenju, veliki broj kuća je srušen dok su se u njima nalazili žitelji, a koje nitko ne želi niti može sahraniti. Cijela sela - bilo osetska, bilo gruzijska - su svedena na hrpe kamenja i cigli iz kojih dolazi nesnosni miris leševa u raspadanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti članak navodi da je i veliki broj leševa gruzijskih vojnika bio spaljen od strane lokalnih vlasti s obzirom da ih danima nitko nije došao pokupiti.

Ruski Human Rights Watch, pak, optužuje ruske medije da su "nepotvrdenim vijestima o tisućama ubijenih Oseta" samo potpirili mržnju i potakli osvetničke pohode osetskih dobrovoljaca na gruzijska sela u Južnoj Osetiji kao i ostatku Gruzije.

Rusija smanjila službeni broj vojnih žrtava

General Anatolij Nogovicin, zamjenik načelnika glavnog stožera ruskih oružanih snaga, danas je mnoge iznenadio s novim, revidiranim podacima o ruskim vojnim žrtvama. Prema njima za vrijeme rata su poginula 64 ruska vojnika, a 323 su ranjena. Sadašnji broj mrtvih je manji od broja koji je bio objavljen prije nekoliko dana, a koji je iznosio 74. 

Kako se to dogodilo, general nije htio objasniti, osim što je rekao da se do novog broja mrtvih došlo "provjerom podataka".

Ruski mediji, pak, navode da su se među mrtvima nalazili i ruski vojni ročnici, što predstavlja iznenađenje, s obzirom da se vjerovalo kako je Rusija rat vodila isključivo s profesionalnim postrojbama.

Gruzijska vojska je, pak, objavila da je ubijeno 160 njenih pripadnika, dok se 300 vode kao nestali.

D.A,

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara