Strani državljani na PDV-u zaradili 2 milijuna kuna i prijavu za zloporabu u gospodarskom poslovanju

DVA STRANA državljana na originalan su način shvatila hrvatske zakone i primjenu PDV-a,  na temelju čega su u posljednje dvije godine "zaradili" dva milijuna kuna, te prijavu za zloporabu ovlaštenja u gospodarskom poslovanju.

Naime, 44-godišnji talijanski državljanin S.C. i  48-godišnji nizozemski državljanin LGBM. VDL. su preko svoje tvrtke "C.H.V Turist“ iz Poreča od 2003. do 2006. godine  iskoristili okolnost što je člankom 10A Zakona o PDV-u propisana primjena PDV-a od 0 posto na usluge organiziranog boravka inozemnih gostiju koje se plaćaju doznakama iz inozemstva.

Društvo "C.H.V Turist" iz Poreča tako je pružalo usluge iznajmljivanja smještajnih kapaciteta, a inozemnim društvima ispostavljalo račune koji su glasili na usluge boravka odnosno smještaja inozemnih gostiju bez obračuna PDV-a uz primjenu stope od 0 posto. Pretpostavlja se kako je državni proračun u tim slučajevima oštećen za kojih stotinjak tisuća kuna, javlja Regional Express.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon tog prokušanog recepta dvojac se dao u daljnji "biznis" zaključujući ugovore preko tvrtke "Happy camp" te iz Italije nastavio puniti kapacitete "Happy campa" u Poreču i to opet bez obračunavanja PDV-a, a iznos neobračunatog PDV-a popeo se tako na oko 1.6 milijuna kuna.

I.Ć.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara