STRANI MEDIJI Hrvatsku potresa nova kriza zbog dramatičnih obrata oko Agrokora

STRANI MEDIJI Hrvatsku potresa nova kriza zbog dramatičnih obrata oko Agrokora

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Reuters

OSTAVKA vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka vijest je i u stranim medijima.

Agencija Reuters piše da ostavka kriznog menadžera predstavlja udar za Agrokor, koji se opisuje kao najveći poslodavac na Balkanu. Podsjećaju da je Ramljaka imenovala vlada Andreja Plenkovića prošlog travnja, te da je ostavku dao nakon jučerašnjeg sastanka s premijerom, a zbog medijskog otkrića da je u procesu restrukturiranja Agrokora angažirana njegova bivša firma Texo.

 
Ističe se da Ramljakova ostavka može zakomplicirati pokušaje da vjerovnici Agrokora postignu dogovor o budućnosti posrnulog koncerna. Čak je 5700 vjerovnika Agrokora od kojih većina treba postići dogovor, a Ramljak je svoju ostavku obrazložio tako što je naglasio da ne želi biti glavna prepreka potencijalnom dogovoru.
 
Ramljak dao ostavku da spasi vladu
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Portal EurActiv, koji prati događanja u Europskoj uniji, piše da je Ramljakova ostavka izazvala “pogoršanje krize u Agrokoru i Hrvatskoj”, te sve opisuje kao “dramatičan obrat”. Podsjeća se da je Agrokor nakon godina ekspanzije kolabirao pod teretom velikih dugova te da je hrvatska vlada izglasala poseban zakon kako bi preuzela upravu nad koncernom.
 
Ramljakovu ostavku opisuje se kao iznenadnu, te kao nešto što će usporiti proces dogovora među vjerovnicima i postizanje nagodbe. “Opozicija ističe da je Ramljak dao ostavku kako bi spasio Plenkovićevu vladu”, piše EurActiv i dodaje kako je guverner HNB-a Boris Vujčić izjavio da će hrvatski bankarski sustav ostati stabilan čak i ako se u vezi Agrokora odigra najgori mogući scenarij stopostotnog otpisa dugova. 
 
Napominju i da je maloprodajni lanac Konzum najveći na Balkanu i da je ključan za snabdijevanje hrvatske obale i turističke industrije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara