Strani turisti Visa karticama potrošili 1,75 milijardi kuna

POTROŠNJA stranih turista u Hrvatskoj još je jednom ostvarila rekordne iznose ovog ljeta, nastavljajući poticati rast hrvatskog gospodarstva.

Strani posjetitelji potrošili su rekordnih 1,75 milijardi kuna (284 milijuna američkih dolara) putem svojih Visa kartica tijekom tri ljetna mjeseca ove godine u Hrvatskoj što predstavlja porast od 26 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

S obzirom da je časopis National Geographic Adventure proglasio Hrvatsku "najpoželjnijim svjetskim odredištem za 2006. godinu", turisti iz čitavog svijeta zasigurno će nastaviti pozitivno utjecati na domaće gospodarstvo ljetnom potrošnjom u Hrvatskoj.

Strani turisti pokazali su se kao sofisticirani potrošači, koristeći platežne kartice u većoj mjeri za transakcije na prodajnim mjestima, nego za podizanje gotovine na bankomatima. Ostvarili su više od 1,5 milijuna transakcija na prodajnim mjestima što predstavlja značajnih 61 posto od ukupnog broja transakcija. Potrošnja na prodajnim mjestima putem Visa karticama dosegla je gotovo 811 milijuna kuna (131 milijun američkih dolara) što predstavlja porast od 23 posto u usporedbi s prošlom godinom.

To također potvrđuju rezultati istraživanja među stranim turistima koje je provela Visa International tijekom ljeta, a u kojem je 80 posto ispitanika izjavilo da su iznenađeni dobrim ili odličnim mogućnostima kupovanja u hrvatskim trgovinama. Dobro razvijena prihvatna mreža u Hrvatskoj s 54,906 trgovaca koji prihvaćaju Visa kartice značajno je doprinijela povećanju potrošnje stranih turista u Hrvatskoj.

 U mjesecu kolovozu, hrvatska je turistička industrija bila tradicionalno najzaposlenija budući da je samo u tom mjesecu potrošeno 772,5 milijuna kuna (124,8 milijuna američkih dolara). Talijanski turisti ponovno su najviše trošili u Hrvatskoj s ukupno 285,4 milijuna kuna (46,1 milijuna američkih dolara). Iza Talijana, na drugom su mjestu bili Francuzi s 182,1 milijuna kuna (29,4 milijuna američkih dolara), zatim Britanci (141,5 milijun kuna) koji su potisnuli njemačke turiste na četvrto mjesto (139,5 milijun kuna). Američki su turisti nastavili sa svojim prisustvom kao jedina nacija izvan europskog kontinenta među TOP 10 zemalja iz kojih potječu strani turisti u Hrvatskoj s potrošenih 145,4 milijuna kuna (23,5 milijun američkih dolara).

Hrvati su najviše potrošili u susjednoj Bosni i Hercegovini (12,5 milijuna kuna) i Italiji (10,8 milijuna kuna). Njemačka je bila treće omiljeno odredište na kojem su Hrvati potrošili 7,2 milijuna kuna, a SAD i dalje ostaju najomiljenije potrošačko odredište za Hrvate izvan Europe s 4,6 milijuna kuna potrošenih putem Visa kartica.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara