Stranka Brune Esih u centru Zagreba izvjesila zastavu s prvim bijelim poljem

Stranka Brune Esih u centru Zagreba izvjesila zastavu s prvim bijelim poljem
Foto: Neovisni za Hrvatsku/Čitatelj Indexa

STRANKA Neovisni za Hrvatsku izvjesila je iznad ulaza u svoje sjedište trobojnicu sa šahovnicom koja ima prvo bijelo polje.

"Pozdrav Domovini i iseljeništvu 
iz Jurišićeve 25!
Vaš NHR", napisali su u objavi na Facebooku.

Zastava u centru Zagreba

Najpoznatiji članovi ove desničarske stranke su Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović, a grb na zastavi koju su istaknuli u centru Zagreba ima prvo bijelo polje.

Fanovi stranke su, ako je suditi po komentarima, oduševljeni ovim potezom.

"NIKAD NISMO BILI JACI YUGO SUGO I KOKARDAPOJUGYCE GORE NEGO GICE TO SU “NASI” SAMO BOG I HRVATI I SAD IL NICAD Z. D. S.", kaže jedan.

"Too je prava hrvatska zastava sa povijesnim grbom", smatra drugi.

Ustaljena šahovnica s prvim crvenim poljem

Popularni motiv hrvatske šahovnice je, naime, u uporabi još od 15. stoljeća i veći dio povijesti nije bilo pretjerano bitno je li prvo polje na grbu crvene ili bijele (srebrne) boje. Obje varijante pojavljivale su se do početka 20. stoljeća, odnosno ulaska Hrvatske u Kraljevinu SHS.

Nakon što je Hrvatski sabor 29. listopada 1918. raskinuo sve veze s Austrijom i Ugarskom, kao službeni hrvatski grb ustalila se šahovnica s prvim crvenim poljem koja se održala i za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Grb s prvim crvenim poljem bio je službena državna oznaka i u Banovini Hrvatskoj, autonomnoj teritorijalnoj jedinici unutar Kraljevine Jugoslavije.

Ustaše zakonom propisali da prvo polje mora biti bijelo

Promjene u izgled grba nakon proglašenja Nezavisne Države Hrvatske (NDH) 1941. godine unose Ante Pavelić i njegovi ustaše. Na snagu je 28. travnja 1941., 18 dana nakon osnutka zločinačke NDH, stupio Zakon o državnom grbu, državnoj zastavi, Poglavnikovoj zastavi, državnom pečatu, pečatima državnih i samoupravnih ureda koji kaže:

"Grb Nezavisne Države Hrvatske je štit s 25 četvorinskih polja bijelih (srebrnih) i crvenih (boje krvi), poredanih naizmjence u pet redova tako da je početno polje bijelo (srebrno). Nad grbom je znak u obliku zvjezdolike troplete vitice iste crvene boje koja uokviruje bijelo polje u kojemu je veliko slovo U tamno modre boje."

Grb s prvim bijelim poljem tako je trajno postao ustaški emblem, koji je iz uporabe uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ je Federalna Država Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara