Stranka Pametno: Porez na mobitele najviše će pogoditi siromašne i bolesne

Stranka Pametno: Porez na mobitele najviše će pogoditi siromašne i bolesne

Foto: FAH, 123rf

IZ STRANKE Pametno ocijenili su u subotu, vezano za moguće uvođenje poreza na mobitele što je najavio ministar zdravstva, kako "porez na mobitele kao 'novi' porez ne odgovara ni jednoj karakteristici 'dobrog' poreza", i da uvođenje novog poreznog opterećenja može završiti jedino povećanjem cijena za građane.

Taj će porez najviše pogoditi siromašnije slojeve stanovništva i bolesne građane, dodaje se u priopćenju.

Uvođenje poreznog opterećenja samo jednoj industriji, konkretno trima operatorima koji jedini pružaju usluge svim građanima, može završiti jedino povećanjem cijena za građane. Uvođenje 'poreza na mobitele' neće smanjiti dobit tzv. zločestih stranaca 'koji zarađuju na telekomunikacijskim uslugama'. Oni će naprotiv, osim povećanja cijena, srezati operativne troškove tj. otpustiti još par stotina hrvatskih radnika i smanjiti investicije, naveo je Dražen Breglec, član stranke Pametno.

Dodaje da  "intervencija linearnim opterećenjem na tržištu gdje prvi operater još uvijek izrazito dominira, a gdje je još uvijek ranjiv treći, najmanji i najmlađi, koji je donio istinsku konkurenciju i razbio duopol, što je rezultiralo s preko milijardu i pol kuna godišnje manje troška za hrvatske građane, znači opasno ugrožavanje baš tog, trećeg, i prijeti ponovnom uspostavom duopola. A takav bi razvoj situacije", tvrde iz Pametnog "donio pogubne posljedice za cijelu ekonomiju". Dodaju kako  ministar zdravstva Milan Kujundžić "o tome očito nije dovoljno informiran".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz stranke Pametno procjenjuju da će o ovom porezu, bude li uveden, postupak vjerojatno pokrenuti i Europska komisija.

Uvođenjem poreza trošak istog bi operateri doslovno prebacili na teret građana, poduzetnika, mladeži i najviše bi ga osjetili oni koji i do sad jedva plaćaju svoje račune i bivaju blokirani zbog režijskih troškova, naglašava se u priopćenju.

Za potrebe zdravstva, iz proračuna u 2017. izdvaja se 9,8 milijardi, a preko HZZO-a još 22,8 milijardi kuna. Novom idejom 'oporezivanja mobitela' s 10 posto uveo bi se novi namet, a s istim postotkom ušteda u 'vlastitom dvorištu' ne bi uopće trebalo uvoditi nove namete, kažu iz stranke Pametno.

Smatraju da "povećanje prihoda zdravstva neće čak zaustaviti troškove, nego ih spiralno povećati".

"A najgore je da ispod radara prolazi povećanje participacije bolničkog liječenja što je još jedan pravi udar na svih koji trebaju bolničko liječenje", zaključuje Maja Vehovec, potpredsjednica Pametno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara