Stranke će za svako mjesto u EU parlamentu dobiti po 86.000 kuna iz proračuna

Stranke će za svako mjesto u EU parlamentu dobiti po 86.000 kuna iz proračuna
Foto: EPA

POLITIČKE stranke i liste grupe birača će po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu, nakon objave konačnih rezultata europskih izbora, za naknadu troškova izborne promidžbe iz državnog proračuna dobiti 86 tisuća kuna, a one stranke i liste grupe birača koje su dobile najmanje 5 posto glasova, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, dobit će 50 tisuća kuna.

Odlučila je to u četvrtak hrvatska vlada sukladno Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma koji propisuje da visinu naknade troškova izborne promidžbe utvrđuje vlada. Izbori za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu održat će se 26. svibnja.

Tko će imati pravo na naknadu?

Pravo na naknadu troškova izborne promidžbe imaju političke stranke i liste grupe birača koje na izborima dobiju najmanje 5 posto važećih glasova birača.

"Predlaže se da se za političke stranke i liste grupe birača po osvojenom mjestu u Europskom parlamentu, prema konačnim rezultatima izbora, utvrdi naknada troškova izborne promidžbe u iznosu od 86 tisuća kuna, a za političke stranke i liste grupe birača koje su dobile najmanje 5 posto važećih glasova birača, a nisu osvojile mjesto u Europskom parlamentu, utvrđuje se naknada u iznosu od 50 tisuća kuna", izvijestio je ministar uprave Lovro Kuščević.

Izbori za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina 5. svibnja 

Vlada je odlučila za 5. svibnja raspisati izbore za članove vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.

Odluke su donesene sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i Zakonu o izboru vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, a s obzirom na to da su posljednji izbori održani 31. svibnja 2015. godine, odnosno na istek četverogodišnjeg mandata tada izabranih članova vijeća nacionalnih manjina.

Donesene su i prateća odluka o određivanju visine naknade troškova izborne promidžbe te odluka o visini naknade za rad članova izbornih tijela za provedbu tih izbora.

Izbori se raspisuju za 15 vijeća češke nacionalne manjine, 33 albanske, 34 talijanske, 41 romske, 58 bošnjačke te 244 vijeća srpske nacionalne manjine, naveo je Kuščević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara