Strašna oluja poharala sjever Italije: Turistički biser Monterosso više ne postoji

Strašna oluja poharala sjever Italije: Turistički biser Monterosso više ne postoji

Foto: AFP

U RANIM jutarnjim satima jaka oluja poharala je sjever Italije, Liguriju i Toskanu, pri čemu je poginulo devet osoba, a šest ih se smatra nestalima, objavile su lokalne vlasti, piše Corriere della Sera.

Šest osoba poginulo je u mjestu Borghetto di Vara, gdje je i nestala jedna osoba te odakle su stanovnici evakuirani. Jedna je žena poginula u mjestu Aulla kada joj je bujica odnijela automobil, u istom je mjestu pronađena i još jedna žrtva.  Posljednja žrtva nađena ju u gradiću Monterossu. Riječ je o spasiocu koji se utopio dok je pokušavao odčepiti odvod. Dvije osobe nestale su u mjestu Vernazza, a još dvije u mjestu Pignone.

S obzirom da i dalje pada kiša što otežava posao spasiocima, građani su upozoreni da ostaju u svojim kućama ili ako baš moraju ići nekamo da ne koriste svoje automobile. Spasioci su  na sigurno sklonili preko 50 ljudi koji su utočište tijekom oluje pronašli u krošnjama drveća, piše La Stampa. Na obali regije Ligurije stradale su mnoge jahte i jedrilice. I područje Cinque Terre u Liguriji, poznato po svojim terasastim vinogradima, uništeno je ovim nevremenom i nemoguće mu je pristupiti.

Kako vrijeme prolazi, sve veće probleme predstavlja činjenica da u većem dijelu pogođenih regija nema pitke vode, a ni struje. Na brojnim lokacijama nedostupan je i signal za mobitel, jer je nevrijeme oštetilo telekomunikacisjku infrastrukturu, pa mnogi ne mogu pozvati pomoć.

Cestovni i željeznički promet u kolapsu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke ceste u regiji potpuno su nestale, jer su prekrivene velikim slojem mulja. Cestovni i željeznički promet u regiji je u totalnom kolapsu.  Ceste i autoceste zatrpane su odronima koji su prevrnuli i kamione. Jedan je vozač kamiona ostao zatrpan muljem, nakon čega je autocesta A12 u Liguriji zatvorena za promet. Šteta na cestama procjenjuje se na nekoliko milijuna eura.

Turistički gradić Monterosso doslovno je izbrisan. "Monetrosso više ne postoji", u suzama je kazao gradonačelnik Angelo Betta, prenosi Corriere Della Sera.

Loše vrijeme proširit će se tijekom dana i na druge dijelove Italije, pa je gradonačelnik Rima, koji je prije pet dana završio poplavljen, sve službe upozorio da budu na oprezu i spremni za akciju. Na teren je poslan i velik broj pripadnika vojske.

Jake kiše ipak u Rimu nisu uzrokovale toliki kaos kao na sjeveru zemlje. Jedina relevantna šteta odnosi se na nekoliko stanica podzemne željeznice koje su poplavljene.

Lopovi koriste priliku

Dok stanovnici bježe i napuštaju svoje preplavljene domove, neki su pljačkaši u Aulli odlučili iskoristiti priliku. Policija je njih petero uhvatila u krađi, dok su grabili plijen po razrušenim kućama i dućanima. Prema prvim izvještajima, riječ je o strancima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara