Strategija suđenja za ratne zločine u BiH

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine u četvrtak je novinarima predstavilo strategiju Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH. Strategijom je predviđeno postojanje dvije vrste procesuiranja ratnih zločina u BiH, za "vrlo osjetljive slučajeve" i "osjetljive", rekao je glavni tužitelj Marin Jurčević.

Objasnio je da će "vrlo osjetljivi" biti sudski predmeti kojima se optužene tereti za genocid, silovanje i masovni progon pučanstva. Jurčević je dodao da su dosad u BiH evidentirane 194 osobe osumnjičene za ratne zločine, iz skupine "vrlo osjetljivih".

Po njegovu objašnjenju, "osjetljivim" smatrat će se ostali predmeti optuženih za ratne zločine. Svi "vrlo osjetljivi" slučajevi procesuirat će se isključivo u Državnom sudu BiH u Sarajevu, a "osjetljivi" slučajevi u županijskim sudovima u Federaciji BiH i okružnim sudovima u RS, rekao je Jurčević.

On je dodao da će suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini trajati desetljećima, te je pozvao međunarodnu zajednicu i bosanskohercegovačke vlasti da pomognu u stvaranju financijskih uvjeta za taj posao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara