Strauss-Kahnu se zbog zastare neće suditi za dokazani seksualni napad

Strauss-Kahnu se zbog zastare neće suditi za dokazani seksualni napad

Foto: AFP

FRANCUSKA istraga o navodnom pokušaju silovanja spisateljice Tristane Banon od strane bivšeg šefa MMF-a Dominique Strauss-Kahna prekinuta je, nakon što je tužiteljstvo zaključilo da dokazi upućuju na seksualni napad, a ne pokušaj silovanja.

To znači da je Strass-Kahn definitivno slobodan, jer zastara u slučaju seksualnog napada nastupa nakon tri godine, dok je za pokušaj silovanja to deset godina. S obzirom na to da se incident dogodio 2003. godine, a Banon je tužbu odlučila pokrenuti tek nakon što je u javnost ove godine dospio skandal Straussa-Kahna sa njujorškom sobaricom, bivšem šefu MMF-a za ovaj se slučaj više ne može suditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zbog manjka dokaza, ne može se pokrenuti slučaj pokušaja silovanja, dok su činjenice da je bilo seksualnog napada priznate i dokazane. Međutim, za takav slučaj je napustila zastara", kazali su iz francuskog tužiteljstva.

Odvjetnici Tristane Banon odluku su opisali kao moralnu pobjedu. "Strauss-Kahn će se morati zadovoljiti činjenicom da je neosuđeni seksualni prijestupnik, zaštićen isključivo zastarom. Ona mu je omogućila da izbjegne krivični progon, ali ne i legitimnu sumnju", kazao je odvjetnik David Koubbi.

"Dokazali smo da naša klijentica nije izmislila napad, kao što je to tvrdio Strauss-Kahn", dodao je. Strauss-Kahnova odvjetnica je odluku protumačila malo drugačije, kazavši kako to znači da je "njen klijent potpuno čist".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara