Strava u karlovačkom šinteraju: Porezni obveznici plaćaju eutanaziju, a veterinari pse dave

DOKTOR znanosti Dražen Horvat i pijanistica Vlasta Đura iz Zagreba, na današnjoj konferenciji Udruge PCAP u Karlovcu, iznijeli su stravične optužbe na račun tvrtke CRPK, koja je dobila koncesiju za Sklonište životinja na Utinji. Naime, kako prenosi Radio Mrežnica, tvrtku su optužili kako, da bi zaradila, a izbjegla troškove eutanazije, davi uhvaćene pse lutalice, dok takva brutalna usmrćivanja porezni obveznici plaćaju kao eutanaziju.

Horvat i Đura tvrde kako su djelatnici tvrtke, javnosti inače poznate po sramotnom postupanju s napuštenim psima u šinteraju u Mostanju prije nekoliko godina, 9. rujna, u Vojniću, hladnokrvno zadavili malog crnog psića Arnija, o kojem su brinuli i planirali ga udomiti. Kad su čuli da je Arni, zajedno s još desetak pasa, mahom štenaca, odvezen u šinteraj, odmah su nazvali CRPK-ovog veterinara, kako bi im rekao gdje je pas.

"Nazvao sam gospodina Brozovića odmah i on mi je, u jednom teškom alkoholiziranom stanju, petljao kako ne zna, jer se dečki nisu javili s terena i neka ga nazovem za pola sata. Za pola sata gospodin Brozović je nazvao mene i opet počeo petljati, a ja sam ga odmah upitao da li su psa usmrtili. On je rekao: `Da, ja sam ga usmrtio`", ispričao je Horvat, dodajući kako je psić ubijen već 15-ak minuta nakon što su ga šinteri uhvatili te kako mu je veterinar rekao da je riječ o nesretnom slučaju i ponudio mu odštetu.

"Ubojstvo pokušali zataškati"

Ubrzo je Horvata nazvao i suvlasnik CRPK-a, Vladimir Petrić, koji je pokušao cijelu stvar zataškati. "Gospodin Petrić mi se strahovito ispričavao i opet je rekao da je to bio nesretan slučaj i da bi on jako volio mene obeštetiti, a ja samo neka kažem svotu koja je potrebna, jer ne bi htjeli da takve neugodnosti dođu u javnost - `Znate, to je nesretan slučaj, možemo se dogovoriti o svemu`, rekao mi je", tvrdi Horvat.

"Usprkos dobrom odgoju, ja ga ne mogu nazvati ni gospodinom ni doktorom Brozovićem. I usprkos savjetu odvjetnika, ja sam ga nazvala 10. rujna. Dakako, bio je u alkoholiziranom stanju. Bez persiranja sam ga upitala zašto je udavio malog, crnog psića Arnija, s ogrlicom protiv buha i na kojem se vidjelo da je njegovan. Pitala sam ga gdje je grob toga psića te sam mu rekla da mu je to posljednja šansa da to kaže. Bez obzira na način na koji sam mu se obraćala, on je rekao: `Da, ja sam ga zadavio, ali, draga gospođo, znate da se o tome ne smije pričati`", rekla je na konferenciji Horvatova zaručnica, Vlasta Đura.

Ona i njen budući suprug "traže pravdu, ne samo za svoga Arnija, već i za sve pse koje je CRPK pokupio s ceste i, umjesto smještanja u skloništu na Zakonom zagarantiranih 60 dana, mučki zadavio, a trošak prikazao kao eutanaziju". Angažiran je čak i odvjetnik te će tvrtka biti prijavljena. Između ostalog, prekršen je i četverogodišnji ugovor s Gradom Karlovcem, koji je tvrtki za eutanaziju pasa isplatio 1.200.000 kuna.

"To nema veze s ljudskom humanošću i udomljavanjem životinja, već pohlepom, računicom i poslom odrađenim iz interesa"

"Radi se o mučenju životinja iz interesa. Na ovim životinjama, jer ne radi se samo o našoj životinjici, nego i o još pet malih štenaca, a po pričanju i još pet ili šest pasa koje su uhvatili, htjeli su uštedjeti, a zaračunati, na sredstvima za eutanaziju i na samom aktu eutanazije, koji se također naplaćuje. Zato su životinje jednostavno zadavili, jednostavno su ih zagušili", rekao je Horvat.

Luka Oman, predsjednik zagrebačke udruge "Prijatelji životinja" osudio je ove strahote, a odgovornim smatra Grad Karlovac, koji je koncesiju dao "onim istim ljudima koji su strahote činili i ranije". Oman je za Radio Mrežnicu izjavio: "Grozno je to koliko se toga dogodilo, a da nije stiglo do očiju javnosti. Ali to samo pokazuje da stvarno nije trebala koncesija pasti u ruke upravo onih koji su u javnosti izašli sa strahotama kakve se sad ponavljaju. Mislim da je ovo sada najveća sramota za sam Grad, koji itekako mora paziti gdje mu odlazi novac. Ali ne radi se ovdje samo o novcu, već i o životima onih koji ispaštaju zbog grešaka koje se rade i smatramo da sada treba napraviti ono što se trebalo odmah, dakle, oduzeti koncesiju i sankcionirati sve one koji ne rade kako treba".

I.M.
Foto: Radio Mrežnica

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara