Strava u Venezueli: Majke zbog siromaštva napuštaju vlastitu djecu

Strava u Venezueli: Majke zbog siromaštva napuštaju vlastitu djecu
Screenshot: BBC

PREMA izvješću Ujedinjenih naroda, Venezuela prolazi kroz jednu od najvećih svjetskih humanitarnih kriza.

Razina ekstremnog siromaštva porasla je za 40 %, sve je veći broj djece koja su umrla zbog neishranjenosti, a milijuni stanovnika pobjegli su iz zemlje u posljednje dvije godine, javlja BBC.

Mnogi svjetski politički stručnjaci, ali i velik broj građana Venezuele, za takvo stanje u državi krivi socijalističkog predsjednika Nicolasa Madura. No njegovi pristaše tvrde suprotno i za ovu humanitarnu krizu krive oporbu i svjetske ''imperijalne sile'', poput SAD-a, koje su Venezueli nametnule teške sankcije.

Policija tuče djecu koja prose

Vladimir Hernandez, novinar BBC-ja, proveo je neko vrijeme u glavnom gradu Venezuele Caracasu. Smatra da je gospodarska kriza najviše pogodila majke i djecu.

''Svakakve stvari vam se mogu dogoditi ako živite na ulici. Pretući će vas policija, a ljudi će vas podrugljivo gledati ako prosite'', objasnio je jedan mladić Hernandezu.

''Tražim sobu u kojoj bih mogla živjeti, nije mi lako živjeti na ulici'', rekla je 17-godišnja Carla.

Vladimir Hernandez je objasnio kako se radi o djeci koju su roditelji napustili i izbacili iz svojih domova jer ih nisu više mogli uzdržavati.

''Danas smo bile jako gladne i nisam se dobro osjećala, zar ne, mama?'' obratila se djevojčica svojoj majci s kojom već danima prosi po ulicama na 40 stupnjeva Celzijevih.

''Molim naokolo za pomoć, no ponekad moram kopati po smeću kako bih nahranila svoje dijete'', rekla je majka djevojčice.

Hrana je postala luksuz

Hrana je za mnoge stanovnike Venezuele postala luksuz, pogotovo za one koji žive u slamovima. Uobičajena je pojava vidjeti djecu i odrasle kako očajnički prekapaju po smeću kako bi našli nešto hrane, javlja Hernandez.

''Sve je više djece u skloništima za beskućnike. Broj djece u skloništima je od početka krize porastao za 40 do 50 %. Ove godine je još gore. U prvoj polovici 2018. broj napuštene djece je dodatno porastao za čak 60 %'', rekao je Leonardo Rodriguez, voditelj skloništa Casa Don Bosco.

Majke daju bebe na posvajanje

U gospodarskoj krizi teško je i budućim majkama. Mnoge trudne žene odlučuju se dati svoju djecu na posvajanje. Naime, roditeljima u višečlanoj obitelji sve je teže pa se trudne majke odlučuju dati novorođene bebe na posvajanje kako bi mogle prehraniti svoju drugu djecu.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara