Straw: Nasljednik Romana Prodija može doći iz bilo koje zemlje

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw u ponedjeljak je rekao da bi idući predsjednik Europske komisije mogao biti iz bilo koje zemlje Europske unije.

Straw je to govorio usprkos izjavama iz Francuske i Njemačke koje su odbile kandidate iz Britanije, Irske Danske, Švedske ili deset novih članica Unije jer su inzistirale da novi predsjednik bude iz zemlje "jezgre" EU-a.

"U ovome trenutku slijedimo ustav Europske unije i jasno je da predsjednik Komisije može biti iz bilo koje zemlje članice", rekao je Straw novinarima nakon sastanka s talijanskim ministrom vanjskih poslova.

Na pitanje je li moguć dogovor čelnika EU-a prije kraja lipnja, Straw je rekao: "Mislim da je to intencija irskoga predsjedništva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potraga za nasljednikom Romana Prodija nastavlja se u ponedjeljak. U petak je belgijski premijer Guy Verhofstadt, iza kojega su stajale Francuska i Njemačka, iznenada odustao od utrke jer su se njegovu imenovanju protivile Britanija i Italija.

Odmah je i Chris Patten, britanski kandidat, rekao da odustaje od kandidature.

Trenutačno se barata novim imenima: u igri su francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier i portugalski premijer Jose Manuel Durao Barroso, a mogući su kandidati i Pat Cox, irski predsjednik Europskoga parlamenta i Antonio Vitorino, trenutačni portugalski povjerenik EU-a.

Još je u natjecanju, iako tvrdi da ne želi tu dužnost, i luksemburški premijer Jean-Claude Juncker.

Kalkulira se i imenom irskoga premijera Bertiea Aherna, iako i on kaže da ga ta funkcija ne zanima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara