Straw:Rrezolucija 1441 predviđa i rat protiv Iraka

BRITANSKI ministar vanjskih poslova Jack Straw  rekao je da ne sumnja kako posljednja UN-ova rezolucija predviđa rat protiv Bagdada ne udovolji li zahtjevima Vijeća sigurnosti.

Na pitanje o očitoj nesklonosti drugih zemalja za rat, među ostalima i Francuske koja bi kao stalna članica Vijeća sigurnosti mogla uložiti i veto na UN-ovo dopuštenje za vojnu akciju, Straw je rekao:

´Bude li dokaza o daljnjem materijalnom kršenju, onda će oni (Francuzi) prihvatiti da treba primijeniti posljednji članka te rezolucije, 13. članak, koji govori o ozbiljnim posljedicama ne udovolji li Irak odredbama rezolucije, a to može značiti samo vojnu akciju´.

Članak 13. Rezolucije 1441 UN-ova Vijeća sigurnosti, donesene u studenome prošle godine, ´podsjeća... da je Vijeće više puta upozoravalo Irak da će se suočiti s ozbiljnim posljedicama nastavi li kršiti svoje obveze´.

13. članak ne odobrava izrijekom vojnu akciju.

Članice Vijeća sigurnosti svađale su se oko formulacije 13. članka. Neke sad traže drugu rezoluciju prije vojne akcije jer smatraju da bi akcija bila u suprotnosti s prvom rezolucijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanija i SAD zadržavaju pravo na rat i bez ove UN-ove rezolucije i gomilaju snage u Perzijskome zaljevu.

Njemačka, nestalna članica UN-ova Vijeća sigurnosti bez prava veta, priopćila je da će glasovati protiv rata s Irakom. Straw je naglasio da je i Njemačka podržala Rezoluciju 1441.

Prema Strawovim riječima, rat s Irakom ´doslovno je posljednji izbor´, ali, kako je istaknuo, irački predsjednik Saddam Hussein reagira samo na pritisak gomilanjem vojske.

Iako Straw kaže da su ´razumne´ tvrdnje američkoga ministra obrane Donalda Rumsfelda koji misli da bi se Saddama moglo natjerati u egzil da izbjegne rat, Reuters javlja da britanski ministar ne može potvrditi vijest da vlasti Saudijske Arabije nagovaraju iračkoga predsjednika da ode iz zemlje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara