Stručni skup "Psihotrauma i rehabilitacija u zajednici": PTSP je izlječiva bolest

POSTRAUMATSKI stresni poremećaj je uglavnom izlječiva psihička bolest, ističe se u zaključcima danas završena dvodnevna stručnog skupa "Psihotrauma i rehabilitacija u zajednici" na kojem je sudjelovalo 20 domaćih i stranih stručnjaka, a priredilo ga je Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Zaključci skupa predstavljeni su na završnom okruglom stolu, a njegov predsjedatelj Norman Santorius iz Svjetske zdravstvene organizacije pohvalio je vrijednosti hrvatskog načina psihosocijalne skrbi za hrvatske branitelje stradalnike Domovinskog rata.

Na stručnom skupu "Psihotrauma i rehabilitacija u zajednici" zaključeno je da se PTSP kao odgođena pojava rijetko pojavljuje nakon dužeg vremena od nastanka psihotraume.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je zaključeno da osobama koje boluju od PTSP-a treba raznim programima omogućiti zapošljavanje, a u rješavanje braniteljskih pitanja trebaju se aktivnije uključiti sve mjerodavne ustanove.

Dijagnozom PTSP-a nikako se ne smije koristiti za uređenje socijalnog statusa i teškoća razvojačenih branitelja, što je u Hrvatskoj dio struke i prihvaćao.

U zaključcima se također ističe kako ovakvi skupovi, na kojima zajednički rade priznati domaći i međunarodni stručnjaci, moraju biti osnova za produbljenje znanja o PTSP-u, uspješno suočavanje s tim poremećajem te za aktivno uključenje bolesnih u društvenu zajednicu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara