Stručnjaci rekli "ne", Čobanković dopustio uvoz goveda

IAKO je prije dva tjedna pomoćnik ministra poljoprivrede izjavio da je Stručni savjet većinom glasova preporučio uvoz goveda iz zemalja sa samo jednim slučajem bolesti, današnji Novi list tvrdi da su tek četiri člana Savjeta bila za uvoz.

Na sjednici Stručnog savjeta koji inače broji 15 članova, bilo je deset članova, a preporuku su donijeli većinom glasova, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Lukman 20. veljače.

Članovi Savjeta potvrdili su za Novi list da su samo četiri člana, preciznije dva predstavnika Hrvatskog veterinarskog instituta i dva predstavnika Ministarstva glasala za uvoz govedine, dok su trojica veterinara bila protiv uvoza, a trojica epidemiologa ostala su suzdržana.

Novi list piše kako se "šuška da bi članovi Savjeta pod ingerencijom Ministarstva zdravstva mogli imati problema što nisu glasali za dopuštenje uvoza".

Zanimljivo je da su hrvatski mediji za skidanje zabrane uvoza govedine iz Austrije saznali nakon što je bečki dnevnik Die Presse objavio tu vijest.

Iako nije službeno potvrđeno da je ministar poljoprivrede uistinu potpisao tu odluku, Večernji list je jučer objavio kako su iz pouzdanih izvora saznali da će odluka biti ovih dana objavljena u Narodnim novinama čime će postati službena.

Davorin Lukman potvrdio je da je u ponedjeljak održana nova sjednica na kojoj su sudjelovali samo najznačajniji stručnjaci s Hrvatskog veterinarskog instituta i Veterinarskog fakulteta, te da su se oni također s četiri glasa usuglasili oko uvoza, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Lukman je dodao da Savjet samo preporuča ministru što da odluči, no ministar je taj koji odlučuje.

Postavlja se pitanje je li sve u redu oko uvoza goveda, ako ministar ignorira stručnjake? 

Hrvatski seljački savez šokiran dozvolom uvoza govedine iz Finske i Austrije

Hrvatski seljački savez (HSS) priopćio je danas da ga je šokirala vijest o dozvoli uvoza govedine iz Finske i Austrije, koji je po njihovu mišljenju za hrvatsko tržište nepotreban i zdravstveno upitan.

HSS upozorava da će zbog takve odluke biti spreman uporabiti sva sredstva kako bi zaštitio interese seljaka u Hrvatskoj.

Seljački savez navodi da su u posljednjih nekoliko godina, posebice otkad se pojavilo kravlje ludilo, hrvatski seljaci počeli povećavati svoju proizvodnju, a uvođenjem poticaja i zabranama klanja ženske teladi stvorena je domaća stočarska proizvodnja od 15.000 junica.

"U situaciji kad smo imali sreće ostati zemlja prepoznata kao područje najzdravije i najkvalitetnije stočarske proizvodnje i kad smo poticajima i izdvajanjem iz državnog proračuna uspjeli povećati stočni fond, nova HDZ-ova Vlada sve to urušava jednom uredbom i vraća nas u najcrnje doba njihove bivše vladavine", kaže se u priopćenju Hrvatskog seljačkog saveza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara