Znanstvenici od WHO-a traže promjenu preporuka: Korona se prenosi i zrakom

Znanstvenici od WHO-a traže promjenu preporuka: Korona se prenosi i zrakom
Foto: Epa

STOTINE znanstvenika tvrde kako postoje dokazi da koronavirus može biti zarazan u manjim česticama u zraku te su pozvale WHO da promijeni svoje preporuke, objavio je The New York Times.

WHO navodi da se koronavirus s osobe na osobu prvenstveno širi kapljičnim putem, iz nosa i usta zaražene osobe prilikom kihanja, kašljanja ili govora.

U otvorenom pismu WHO-u, koje potpisnici planiraju objaviti u znanstvenom časopisu sljedećeg tjedna, 239 znanstvenika iz 32 zemlje navelo je dokaze koji pokazuju da i manje čestice mogu biti zarazne, piše The New York Times.

WHO navodi da dokazi nisu uvjerljivi

Svejedno prenosi li se koronavirus većim česticama nakon kihanja ili manjim česticama koje nastaju disanjem, koronavirus se prenosi zrakom i može zaraziti ljude kada ga udahnu, navode znanstvenici.

Međutim, WHO navodi da dokazi o prijenosu zrakom nisu uvjerljivi.

"Pogotovo smo u posljednjim mjesecima nekoliko puta istaknuli da smatramo kako je moguća transmisija zrakom, ali za to ne postoje čvrsti ili čak jasni dokazi", kazala je Benedetta Allegranzi, direktorica programa WHO-a za prevenciju i kontrolu infekcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara