Znanstvenici upozorili: Raste zagađenje zraka, Kina je glavni krivac

Znanstvenici upozorili: Raste zagađenje zraka, Kina je glavni krivac

Foto: Hina

EMISIJA ugljičnog dioksida na svjetskoj će razini do kraja ove godine porasti za dva posto, nakon gotovo trogodišnjeg razdoblja u kojem je bila 'stabilna', izvijestili su britanski znanstvenici.

Ističu da je glavni krivac za to Kina čija je emisija fosilnih goriva porasla za 3,5 posto.

Emisija ugljičnog dioksida nastala kao posljedica svih ljudskih aktivnosti do kraja 2017. dosegnut će 41 milijardu tona, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta East Anglia.

"Globalna emisija ugljičnog dioksida ponovno snažno raste... To je razočaravajuće", rekla je voditeljica istraživanja Corinne Le Querre, direktorica Tyndall centra za istraživanje klimatskih promjena na East Angliji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se povećanje korištenja ugljena u Kini i SAD-u

Rezultati studije, objavljeni istodobno u časopisima Nature Climate Change i Earth System Science Data Discussions and Environmental Research Letters, ukazuju na to da se u Sjedinjenim Državama očekuje smanjenje emisije CO2 za 0,4 posto, a u zemljama Europske unije za 0,2 posto, što je puno manje od prosjeka evidentiranog u prošlom desetljeću.

Ove se godine očekuje i povećanje korištenja ugljena u Kini i SAD-u, što je suprotno smanjenju evidentiranom tijekom 2013. godine.

Podaci izneseni na pregovorima o pojedinostima Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama iz 2015., u kojima u Njemačkoj sudjeluju predstavnici 200 nacija, smetnja su i prepreka globalnom cilju - smanjenju emisije ugljičnog dioksida da bi se u konačnici spriječile još obilnije padaline, valovi vrućine i porast razine mora.

Prošle godine dosegnut 'plato' nije bio vrhunac emisije ugljičnog dioksida, sa žaljenjem je zaključila grupa od 76 znanstvenika iz 15 zemalja koji surađuju na projektu "Global Carbon Project".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara