Stručnjaci za cyber sigurnost: "Hakeri će iduće godine na 24 sata srušiti internet"

Stručnjaci za cyber sigurnost: "Hakeri će iduće godine na 24 sata srušiti internet"

Foto: 123rf

PROSINAC je uobičajeno vrijeme kada brojni stručnjaci daju svoja predviđanja za iduću godinu, ali jedno od njih se posebno ističe - ono da će u 2017. godini na 24 sata pasti cijeli internet.

Ovo neobično predviđanje dolazi od Jamesa Cardera, šefa informacijske sigurnosti i potpredsjednika američke tvrtke za podatkovnu sigurnost LogRhythma. Kako kaže, neće se raditi samo o tome da jedan cijeli dan nećete moći uploadati selfieje na Instagram.

"U 2017. godini, negdje, nekad, doći će do žestokog napada. A ako padne internet, potonut će i financijska tržišta", kazao je Carder za Business Insider.

Kazao je da je tijekom ove godine već bilo mnogo znakova da bi se ovako nešto moglo dogoditi.

Ucjene hakera

"Prije svega par mjeseci vidjeli smo veliki DDoS napad koji je na nekoliko sati srušio Twitter i Spotify. Nekoliko mjeseci ranije vidjeli smo još jedan sličan napad - a sve je to bila samo proba za ono što tek dolazi", kaže. "Ako možete dokazati da možete srušiti goleme stranice i veliki dio američkog interneta na nekoliko sati, onda se rušenje interneta diljem svijeta čini kao prilično laka stvar za napraviti", dodaje Carder.

Predvidio je i nove velike napade na velike medijske platforme poput CNN-a.

Šef prodaje australske podružnice LogRhythma Simon Howe prognozira pak da će hakeri sve više iznuđivati novac od korisnika smartphonea.

"Napadači će prijetiti slanjem ili brisanjem fotografija korisnika ako im vlasnik telefona ne plati otkupninu", kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara