POTRAGA ZA NESTALIM MORNAREM

Stručnjaci za Index objasnili: Zašto potraga za pomorcima toliko traje?

Stručnjaci za Index objasnili: Zašto potraga za pomorcima toliko traje?
Foto: Facebook, Marine Nationale/Twitter

PREMDA su jučer, kad je objavljeno da je viđeno nešto nalik splavi, silno porasle nade da će kapetan Dino Miškić konačno biti pronađen, otad su prošla gotovo 24 sata i - još ništa.

O potrazi za šibenskim pomorcem Dinom Miškićem, kapetanom broda Bourbon Rhode potonulim 26. rujna u Atlantiku, za vrijeme uragana, razgovarali smo s Damirom Zecom, profesorom koji na riječkom Pomorskom fakultetu drži katedru o sigurnosti na moru. Počeli smo s pitanjem o povremenom razbuktavanju nada, kada stignu vijesti kako su spasioci ugledali nešto nalik splavi ili signalnu raketu.

„Te informacije su nepouzdane. Ni vi, ni ja ne znamo je li to stvarno bilo tako ili se nekome tko je to jako želio pričinilo. Recimo, rakete su vidljive 30-40 milja. Dakle, 70 kilometara. Znate koliko je 70 kilometara? To je jako daleko, treba vam tri-četiri sata da dođete do tamo. Probajte sada zamisliti da netko u Pločama opali raketu, šta ćete vi u Splitu napraviti? Krenut ćete, a hoćete li ga naći, pitaj boga. Dakle, pitanje je jesu li te informacije točne ili ne, znate dobro da ljudi vide nešto što žele, nekad čak i kad nije istina“, kaže Zec.

"Ovo je sada već predugo"

A koliko bi potraga mogla trajati?

„Po međunarodnim standardima, ovo je sada već predugo, ali ne znam kolika je temperatura mora dolje, a vrijeme traganja ovisi i o njoj. Osim toga, kada bi postojala sigurna informacija da su u splavima, onda bi bilo puno razloga da ona još traje. Međutim, ta informacija ne postoji, a čudno je i da dviju splavi nema, a morale su isplivati. Jedna je pronađena, gdje su druge dvije“, pita se naš sugovornik, pa kaže kako je pravo pitanje zašto je brod tamo uopće išao.

„Ne smijete ići tamo gdje je uragan, a imali su internet, mogli su znati što se sprema. Zašto su bili tamo? Naravno, ne znamo odgovor na to, pitanje je hoćemo li ga doznati“, veli Zec.

Koliko je moguće preživjeti na splavima? I koliko dugo one mogu opstati na moru?

„Splavi su prilično kvalitetne i izdržljive, bez problema će na moru izdržati tridesetak dana. Imaju dvije komore, svaka s punim kompletom opreme. Samo, ako su ih tražili avionima, morali su ih uočiti, one su narančaste, jako se dobro vide na moru“, zaključuje Zec.

"To je Atlantik, jednostavno nepojmljivo prostranstvo"

A jedan iskusni pomorski kapetan, koji nije želio da mu napišemo ime, objašnjava:

„To je Atlantik. Jednostavno nepojmljivo prostranstvo. S obzirom da je tajfun uzrok potonuća, automatski je potraga otežana. Recimo, kada brod tone zbog požara, svi se pokrcaju u splav i plutaju uokolo, aktiviraju lokacijske uređaje i to je onda rutina. Kad te poklopi tajfun, prvo u splav ne možeš ući normalno. Vjerojatno su skakali u more pa se penjali u splav. Stotine su mogućih scenarija, pitanje je koliko je dobrih“, govori naš sugovornik uz napomenu kako će potraga trajati „dok god dobivaju dovoljno kvalitetne informacije za nastavak potrage. U povijesti se znalo tragati i po mjesec dana. Ima još nade, iako sa svakim satom sve više u domeni teorije“, zaključuje naš drugi sugovornik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara