Stručnjak objasnio gdje se u autu postavlja bubica

Stručnjak objasnio gdje se u autu postavlja bubica
Screenshot: Nova TV

PRVOOSUMNJIČENA u aferi s pogodovanjem kod gradnje vjetroelektrana i s namještanjem poticaja, dojučerašnja HDZ-ova državna tajnica i nekadašnja gradonačelnica Knina Josipa Rimac, otkrila je prislušni uređaj čime je istraga probijena. Istražitelji su zato neplanirano ranije morali krenuti u akciju s uhićenjima.

Osim raspetljavanja cijele priče oko vjetroelektrana, istražitelji će se morati pozabaviti i time je li netko blizak istrazi dojavio Rimac da je pod mjerama.

Rimac redovito angažirala stručnjake da pretražuju bubice?

O bubici i prisluškivanju iz USKOK-a danas se nisu oglašavali. Premijer Andrej Plenković je bio kratak. ''To oni moraju utvrditi. To je mogao znati samo onaj koji se time bavio'', poručio je.

Bubicu je mogla i sama Josipa Rimac pronaći slučajno. Neslužbeno se spominje i da je redovito angažirala stručnjake da joj pregledaju prostore koje koristi. Ni jedna od tri opcije nema službenu potvrdu.

Gdje se postavljaju bubice

Privatni detektiv Vinko Grgić, koji se bavi protuprislušnim pregledima, u Dnevniku Nove TV otkrio je kako se i gdje postavljaju bubice.

''Laiku je to teško pronaći. Ljudima koji se bave takvim poslom nije problem to pronaći jer postoje uređaji za detekciju takve vrste uređaja'.'

A u svojoj dugogodišnjoj karijeri Grgić je prislušne uređaje otkrivao na raznim mjestima u automobilima.

''Ispod sjedala da se stave u mrežu. Ili se maska povuče pa se unutar maske ubaci. Mogu se stavljati i u krovnom dijelu. Dakle to su tri najpogodnija mjesta gdje smo najčešće mi pronalazili takve uređaje'', priča Grgić.

Valjanost snimljenog materijala neupitna

Iako je i sam tužitelj u subotu naznačio da je istraga kompromitirana, bivši sudac kaznenog suda Rafael Krešić uvjerava da snimljeni materijal nije upitan.

''Valjani su i zakoniti i upotrijebit će se u sudskom postupku bez obzira na to je li izvid kompromitiran na način da je netko shvatio da je pod nadzorom. To je samo pitanje koje će onemogućiti istražitelja da dalje prikuplja dokaze na taj način'', objašnjava u Dnevniku Nove TV Krešić.

Ministar uprave Ivan Malenica o svojoj dojučerašnjoj desnoj ruci govori biranim riječima. Otkriva tek što će s poslovima svoje tajnice koja je prema PNUSKOK-u osumnjičena da je bila mozak cijele operacije. ''Posao u Ministarstvu ide dalje. Dolazi do određenih preraspodjela poslova, tako da neometano funkcioniramo'', rekao je i otkrio da se ne boji mogućnosti da je možda i on bio obuhvaćen mjerama. ''Ja sam odgovorno i savjesno radio svoj posao i ne bojim se za to'', kazao je.

Hoće li Rimac iskoristiti mogućnost da kao državna dužnosnica koristi plaću u idućih godinu dana, u Ministarstvu ne znaju. Istraga USKOK-a definitivno će pročešljati i odluku HERA-e i vidjeti ima li ičega spornog u odluci da se tvrtki CEMP da rješenje o stjecanju statusa povlaštenog proizvođača električne energije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara