Stručnjak otkrio koja su područja u Hrvatskoj najugroženija od potresa

Stručnjak otkrio koja su područja u Hrvatskoj najugroženija od potresa

Foto: FAH, HRT

KAO Italija, i dijelovi Hrvatske se nalaze na trusnom i rizičnom području.

"Najrizičnije je područje u Hrvatskoj grad Zagreb, jer tu živi najviše stanovništva, a potom Dubrovnik, riječko područje i područje dalmatinske zagore", rekao je Ivo Allegretti za HRT, voditelj Geofizičkog odjela na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

"Italija je na dijelu apeninske ploče, a između Hrvatske i Italije nalazi se jadranska mikroploča. Izravno djelovanje od apeninske ploče, koja je sada očito aktivirana, teško će se dogoditi u Hrvatskoj", rekao je Allegretti.

Potresi se ne mogu predviđati. Radi se o kaotičnim događajima, rekao je između, ostalog, voditelj Geofizičkog odjela na PMF-u u Zagrebu.

U Italiji 267 mrtvih

Broj poginulih u snažnom potresu koji je u srijedu pogodio središnji dio Italije porastao je u petak na 267 a gotovo 400 ozlijeđenih u bolnicama je, objavila je talijanska civilna zaštita.

 Zemlja se nastavila tresti u noći sa četvrtka na petak u središnjem dijelu Italije gdje je nekoliko sela srušeno u srijedu u potresu a spasioci još tragaju za preživjelima.

Po Nacionalnom centru za potrese, 57 manjih potresa zabilježeno je tijekom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći. Ukupno je od srijede zabilježeno više od 900 podrhtavanja tla.

Uz svjetla reflektora operacije spašavanja nastavljene su u nadi da će se pronaći preživjeli.

Vlasti još ne mogu odrediti broj nestalih osoba. Stanovništvo tih slikovitih i turističkih gradića utrostručuje se ili učetverostručuje ljeti i teško je znati koliko je osoba ondje bilo u trenutku drame. Među poginulima najmanje je osam stranaca.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

Mnogi šatori ostali su, međutim, prazni jer su se neki stanovnici sklonili kod rodbine ili prijatelja a drugi su radije proveli još jednu noć u svojem automobilu.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara