Stručnjak za sigurnost Cvrtila: Napadi poput onog u Muenchenu ne mogu se spriječiti

Stručnjak za sigurnost Cvrtila: Napadi poput onog u Muenchenu ne mogu se spriječiti

Foto: Hina, Screenshot: N1

NAKON napada u Muenchenu, teško je sa sigurnošću reći radi li se o terorizmu ili ne, smatra stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila. Iako policija kaže da nema povezanosti s terorističkim organizacijama, način izvršenja ipak ima elemente terorizma.

"Međutim, obzirom na način izvršenja, definitivno je to posijalo strah i nesigurnost među ljudima, koje su osnovne karakteristike terorizma. Neke države ne iziskuju da mora takav akt imati i političku pozadinu. Inače se pod terorizmom podrazumijeva kad bude nekakva politička pozadina."

Radilo se o terorizmu ili ne, ovakav se čin teško može spriječiti, smatra Cvrtila.

"Je li se moglo spriječiti - teško. Sumnjam. Obzirom da se radi o pojedincu i osobi koja je psihički nestabilna. Naravno, ne možete sve osobe koje su psihički nestabilne imati pod policijskim nadzorom pod sumnjom da će one izazvati akt nasilja, terorizma ili nečeg sličnog."

Val izbjeglica već je potaknuo tenzije u svijetu, a kako su ovakvi napadi nepredvidivi, teško je osigurati potpunu sigurnost na mjestima gdje se okuplja velik broj ljudi. Sigurnosne službe trebaju pojačati sigurnosne mjere na prostorima na kojima se unaprijed zna da će biti velik broj građana, kao što je bilo, primjerice, u Nici. To je, smatra Cvrtila, bio propust osiguranja.

"Sve prostore i ulice je nemoguće osigurati, ali države moraju procijeniti na koji rizik žrtava pristaju i reći: tamo gdje je velik broj ljudi, to ćemo posebno osigurati. Najlošije bi bilo da se ljudi počnu zatvarati i izgube volju i želju za odlascima u trgovačke centre i na druga mjesta, i počnu se zatvarati u kuće. Naravno da će to onda imati i ekonomske i sve druge reperkursije."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara