Stručnjakinja za pse: Pas i beba apsolutno nikad ne bi smjeli biti bez nadzora

Stručnjakinja za pse: Pas i beba apsolutno nikad ne bi smjeli biti bez nadzora
Foto: Google maps, 123

JEDNOMJESEČNA beba koju je u podravskom naselju Repaš ugrizla doga i dalje je životno ugrožena. Protiv oca djevojčice i vlasnika psa bit će podnesena kaznena prijava. Doznajemo kakve okolnosti mogu prouzročiti ovakav napad psa.

Policija je dovršila kriminalističko istraživanje nad ocem jednomjesečne djevojčice koju je teško ozlijedila argentinska doga. Napad se dogodio jučer oko 14 sati u spavaćoj sobi obiteljske kuće, rekla je za Media servis glasnogovornica Policijske postaje koprivničko-križevačke, Dijana Žagar.

"Dijete je zadobilo teške tjelesne ozljede i prevezeno je u Kliniku za dječje bolesti Zagreb. Pas je vlasništvo 45-godišnjeg oca djeteta i zbog sumnje u počinjenje u kaznenog djela povreda djetetovih prava, protiv 45-godišnjeg oca bit će podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu", rekla je Žagar.

"Bilo kakve prognoze su nezahvalne"

Djevojčica je prebačena u Kliniku za dječje bolesti Zagreb, gdje je operirana. Trenutno se nalazi u jedinici intenzivne njege, a o njenom stanju za Media servis govori ravnatelj Klinike, Goran Roić.

"Takva vrsta ozljeda i takva težina ozljeda, dakle moždanih osjetljivih struktura u vrlo ranoj dječjoj dobi - to su životno ugrožavajuće ozljede. Međutim, vrlo je rana faza, postoperativno nije prošlo ni 24 sata od neurokirurškog zahvata, tako da su bilo kakve prognoze nezahvalne i nemoguće, ali medicinski je sve poduzeto što je u našoj moći i naravno da se i dalje radi sve ono što je moguće", rekao je ravnatelj Roić.

Zašto je pas napao bebu s kojom već nešto više od mjesec dana živi u istoj kući?

Stručnjakinja za obuku pasa, Ana Odak, napominje da agresivnost nije pasminski određena. No pas može napasti zbog straha ili obrane, pogotovo ako na dolazak novog člana u obitelj nije bio adekvatno pripremljen. Okidač može biti i bebin plač koji psa uzbudi.

"Kad kažem riječ 'uzbudi', stvarno mislim na tu riječ jer beba proizvodi, isto kao i mali psi, često nekakve piskutave zvukove koji psu mogu zvučati kao nekakva divljač. Druga stvar, malo dijete ima apsolutno drugačiji miris od odrasle osobe, tako da je moguće da se pas uzbudi. U slučaju da ne zna što da radi s tom emocijom, može krenuti u nekom smjeru, u ovom slučaju, nažalost, s obzirom na to da pas ima zube, to možemo protumačiti kao agresivno ponašanje", objašnjava Odak.

Apsolutno nikada pas i beba ne bi smjeli biti sami bez nadzora. Također, beba ne bi smjela biti u razini do koje pas može skočiti, dodaje Odak.

"Također, u trenucima kad bebe počinju puzati, pas bi trebao biti onemogućen da odmah dođe do djeteta, da vidi to kretanje. Dijete se kreće jako nepravilno, može pasti na psa. Često mi očekujemo da pas prihvati tu situaciju jer je to naše dijete, a psu je to malo neobično biće koje se kreće čudno i možda pada na njega, vuče ga za uho... Videosnimke kao što su jahanje životinja - to je sve neprimjereno ponašanje prema životinji, u ovom slučaju prema našem psu", objasnila je Odak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara