Strugar: Ravnatelji su odgovorni za nastavu, a ne sindikati

MINISTAR prosvjete i športa Vladimir Strugar izjavio je danas da Vlada ne može pristati na zahtjeve školaksih sindikata za linearnim povećanjem plaća te podsjetio ravnatelje da su odgovorni za organiziranje odgojnoobrazovnog rada i sigurnost djece u školama.

´Jedino ravnatelj može donijeti odluku treba li biti nastave i nitko nema pravo pozivati roditelje da ne šalju djecu u školu´, rekao je Strugar na radnom sastanku s ravnateljima osnovnih škola.

Ministar je izjavio da ravnatelji moraju obavijestiti roditelje da redovito školsko razdoblje počinje 13. siječnja te odlučno odbio sindikalne najave o štrajku ´zatvorene škole´.

Ravnatelji moraju evidentirati one koji neće raditi i njima će plaće biti umanjenje za onoliko dana koliko ne budu radili, rekao je ministar te dodao kako se neće moći ´štrajkati u zbornicama´.

Ako štrajk ne bude prijavljen na vrijeme, Ministartvo će ga smatrati nelegalnim, ocijenio je Strugar te zaključio da bi povećanje plaća mimo sredstava odobrenih državnim proračunom izložilo državu sličnim zahtjevima zaposlenika u javnim službama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 80 posto proračunskih sredstava Ministarstva prosvjete i športa troši se na plaće, za koje masa sredstava u zadnje četiri godine ima indeks rasta od 130, izjavio je Strugar.

Za zaposlenike u prosvjeti koji nisu obuhvaćeni povećanjem plaće porezne olakšice porast će za 2,5 posto, odgovorio je Strugar na zahtjeve sindikata da se plaća poveća svim zaposlenicima u prosvjeti.

Sindikat hrvatskih učitelja najavio je štrajk u osnovnim školama od 13. do 17. siječnja jer je Vlada dodatnih 200 milijuna kuna za školstvo odlučila raspodijeliti samo za plaće učitelja i nastavnika, bez nenastavnog osoblja, što je Vlada ocijenila suprotnim njezinoj politici.

Ministar Strugar održao je poslijepodne sastanak s drugom skupinom ravnatelja osnovnih škola, a za večeras je zakazan sastanak s ravnateljima srednjih škola i učeničkih domova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara