Strugarovi branitelji zatražili oslobađajuću presudu

BRANITELJI umirovljenog generala JNA Pavla Strugara zatražili su za njega u četvrtak u završnoj riječi pred Haškim sudom (ICTY) oslobađajuću presudu, tvrdeći da mu tužitelji nisu dokazali odgovornost za ratne zločine počinjene napadom na Dubrovnik 1991., za koje ga tereti optužnica.

Odvjetnici Goran Rodić i Vladimir Petrović predložili su sudskom vijeću da oslobodi 71-godišnjeg generala, prebacujući svu krivnju za granatiranje zaštićene povijesne jezgre Dubrovnika 6. prosinca 1991. na drugooptuženog admirala Miodraga Jokića, koji je ranije priznao krivnju i osuđen je na sedam godina zatvora.

Optuženi Strugar izrazio je žaljenje zbog svih žrtava, kako onih u Dubrovniku tako i u redovima JNA.

"Žao mi je svih ljudskih žrtava na svim stranama. Žao mi je ljudi koji su stradali u Dubrovniku, ali i mladih vojnika poginulih na Srđu. Žao mi je što to nisam mogao spriječiti", rekao je Strugar.

"Godine 1991. nastojao sam svojim odlukama i postupcima umanjiti strahote rata jer sam ga i sam proživio od 1941. do 1945.", dodao je.

Kampanja JNA protiv Dubrovnika trajala je od listopada do kraja prosinca 1991., a optužnica pokriva samo razorno granatiranje Starog grada 6. prosinca, koje je uslijedilo nakon pretrpljenih gubitaka JNA u napadu na Srđ toga jutra.

Strugar je 1991. bio zapovjednik II. operativne skupine JNA u čijem su sastavu bile sve snage uključene u napad na Dubrovnik, a Jokić njegov zamjenik i zapovjednik 9. Vojnopomorskog sektora Boka.

Jokić je kao svjedok-pokajnik 10 dana svjedočio protiv Strugara, potvrdivši gotovo sve navode iz optužnice koja ga u šest točaka tereti za kršenje ratnog prava i običaja zbog ubojstava, okrutnog postupanja, napada na civile i civilne objekte, uništavanja vjerskih i kulturnih objekata i povijesnih spomenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Odvjetnik Petrović rekao je da se pred Sudom Jokić borio za sebe. "Bez Jokića oni nemaju dokazan slučaj", rekao je odvjetnik Petrović.

Po Strugarovim je braniteljima napad na Stari grad 6. prosinca odobrio Jokić bez obavještavanja Strugara, zbog "postojanja paralelizma u zapovijedanju i dvovlašća".

Jokić je, po riječima Rodića, primao zapovjedi izravno od glavnog stožera, ministarstva obrane u Beogradu i Vojno-pomorske oblasti, zaobilazeći pritom Strugara.

Petrović je naglasio da je borbeno djelovanje III. bataljuna Trebinjske brigade JNA, s čijih je položaja 6. prosinca granatiran Stari grad, bilo "čvrsto vezano uz Jokićev 9. Vojnopomorski sektor".

Zapovjednika te jedinice, trećeoptuženog kapetana JNA Vladimira Kovačevića Ramba ICTY je poslao na psihijatrijsko liječenje u SCG.

Glavna tužiteljica u predmetu Susan Somers u srijedu je za Strugara zatražila kaznu od 13 do 15 godina zatvora, ocijenivši da je optužbe "van razumne sumnje dokazala sve točke optužnice" te naglasivši važnost Jokićevog priznanja krivnje.

Suđenje je trajalo od sredine prosinca 2003. do kraja srpnja ove godine, ukupno 21 radni tjedan, tijekom koji je optužba saslušala 32 a obrana 21 svjedoka, uz uvođenje niza vojnih dokumentata, transkripata, video i audio zapisa i drugih dokaza.

Raspravnim vijećem predsjedavao je australski sudac Kevin Parker.

Strugar se dobrovoljno predao ICTY-u 21. listopada 2001. Na prvom pojavljivanju pred sudom izjasnio se da nije kriv, a na privremenoj slobodi bio je od 1. prosinca 2001. do početka suđenja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara