"Studenti Filozofskog pokušali su nasilno zauzeti Hrvatske studije"

"Studenti Filozofskog pokušali su nasilno zauzeti Hrvatske studije"

"GLASANJE o odluci blokade Hrvatskih studija bilo je isforsirano i provedeno je potpuno neregularno i netransparentno", tvrdi voditelj Hrvatskih studija, profesor Zvonimir Čuljak koji je u svom izvještaju o događajima na Hrvatskim studijima vezanima uz studentske skupove i prosvjede 27, 28. i 29. travnja optužio studente zagrebačkog Filozofskog fakulteta da su pokušali nasilno zauzeti Hrvatske studije.

Kapović maltretirao profesore Hrvatskih studija?

Čuljak tvrdi kako je obavijest o tribini održanoj 27. travnja na platou iza zgrade fakulteta dobio tek večer prije, te kako zbog toga nije mogao Nezavisnoj studentskoj inicijativi ustupiti veliku dvoranu Zagreb, u kojoj se tada održavala nastava. "Ponudio sam im manju dvoranu Dubrovnik, što su oni odbili, nakon čega im je sugerirano da se tribina održi izvan prostora Hrvatskih studija", kaže Čuljak. Voditelj Hrvatskih studija optužuje jednog od govornika na tribini Matu Kapovića, da je odmah počeo zagovarati blokadu Hrvatskih studija "iako ta odluka nije spomenuta u dnevnom redu skupa niti je za nju bilo ikakve osnove" jer, kako kaže Čuljak, većina studenata Hrvatskih studija ne plaća školarinu.

"Osim toga, na tom skupu od ukupno 1600 studenata Hrvatskih studija bilo ih je prisutno jedva stotinjak, dok je ostatak činio određen broj studenata Filozofskog fakulteta", kaže Čuljak i dodaje kako je nakon duge rasprave odluka o blokadi odgođena za sutrašnji dan. "No, lingvist Kapović je vrlo rano počeo pozivati na odluku o blokadi, iako ga je čak i moderator skupa podsjećao na to da se radi o tribini. Prijedlog predstavnice Studentskog zbora o referendumu s prezirom je otklonio. Nekoliko se puta uvredljivo obraćao prisutnim nastavnicima Hrvatskih studija, koji su se često uzalud javljali za riječ, naredbama (parafraziram):'„Profesori, maknite se odavde! Ovo je studentski skup!', ili profesoru koji se protivio blokadi, 'Vi ste saboter!' te 'Profesori su kontrarevolucionari. Napustite ovaj skup i idite doma'", napisao je Čuljak.

"Jedna osoba je napala nastavnicu i povukla je za kosu"

Idući dan se održao novi skup koji, kako kaže Čuljak, nije bio brojan i nikako nije mogao izražavati stavove studenata Hrvatskih studija. "Nakon dulje rasprave isforsirano je glasanje o odluci. Glasanje je provedeno potpuno neregularno i netransparentno, i to tako da su se prema uputama moderatora oni koji su za blokadu grupirali lijevo, a oni koji su protiv desno pa su nakon toga prebrojavani. Naši su nastavnici uzalud ukazivali na besmislenost najavljene odluke o blokadi nastave, koja ne proizlazi iz njihovih zahtjeva za besplatnim školstvom, kao i na njezinu nelegitimnost, jer na skupu na kojem je provedeno 'glasanje' nije sudjelovala velika većina studenata Hrvatskih studija. O tome svjedoči i kasnije potpisivana peticija protivnika blokade nastave, koju je potpisalo više od oko tri stotine studenata, tj. barem tri puta više od broja onih koji su tu blokadu eksplicitno podržali u utorak 28. travnja", tvrdi Čuljak, te dodaje kako su prosvjednici nakon toga krenuli provesti blokadu, dok su nastavnici ušli u zgradu i zaključali je.

"Pri izlasku jednog dijela zaposlenika i studenata iz zgrade, dio prosvjednika pokušao je silom otvoriti vrata. Jedna još uvijek neidentificirana osoba u tom je trenutku nasrnula na jednu našu nastavnicu i povukla je za kosu. To je ujedno i jedini poznati fizički incident koji se dogodio svih ovih dana studentskog prosvjeda koji se odvijao ispred i iza zgrade Hrvatskih studija", kaže Čuljak, te navodi da je nakon toga iz sigurnosnih razloga odlučio da zgrada ostane zatvorena i da se nastava u njoj ne održava do ponedjeljka 4. svibnja, odnosno do sutra.

"Na sljedećem nelegitimnom skupu prosvjednika 29. travnja, koji su oni i dalje nazivali plenumom, donesena je odluka o nastavku pa stoga nisu bili ispunjeni o otvaranju zgrade i nastavku održavanja nastave. Dio studenata Hrvatskih studija koji su predlagali referendumsko izjašnjavanje svih studenata o blokadi nastave jednostavno je isključen iz 'plenuma' te su se oni samoorganizirali u inicijativu za deblokadu nastave i organizirali potpisivanje spomenute peticije", nastavlja Čuljak, te dodaje kako je Studentskom zboru odobrio tribinu o školovanju koja će se sutra održati u 12 sati u dvorani Zagreb, ali će na njoj sudjelovati samo studenti Hrvatskih studija i "bez ikakvog odlučivanja ili glasanja".

Studenti demantiraju Čuljka

"Pojavili su se neki netočni navodi koje smo ovim putem prisiljeni demantirati, a koji sustavno diskreditiraju studente koji sudjeluju u blokadi. Potreba da se na ovaj način branimo od netočnih napada čini nas iznimno žalosnima i razočaranima", poručuju studenti Hrvatskih studija u svom demantiju Čuljkovih tvrdnji, te ističu kako s njihove strane nije bilo nikakvih fizičkih napada i provokacija, kao ni nasilnih pokušaja ulaska u fakultet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao dokaz ovoj tvrdnji možemo priložiti snimku tribine kao i svih do sada održanih plenuma. Žalosno je da naša uprava ima toliko malo povjerenja u svoje studente, te da smatra kako nismo sposobni samostalno donositi odluke. Još jednom napominjemo kako smo sami bez ičijeg nagovora donijeli odluku , izglasali i proveli blokadu. Ova je poruka znak naše ustrajanosti i uvjerenosti da se borimo za plemeniti cilj", poručuju zagovornici blokade s Hrvatskih studija.

"Blokada nije pravo sredstvo"

U prilog Čuljakovim tvrdnjama je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Zagrebu novinarima odaslano i pismo koje potpisuje Zvonimir Šimunović, predstavnik Nezavisne inicijative studenata Hrvatskih studija za deblokadu nastave i u kojem se tvrdi kako je "grupa studenata nasilno pokušala ući u prostorije fakulteta Hrvatskih studija i blokirati nastavu".

Šimonović, koji se predstavlja kao student prve godine diplomskog studija komunikologije, kaže kako je nakon tih događaja zajedno s još tridesetak kolega pokrenuo peticiju za deblokadu nastave na Hrvatskim studijima. "Mišljenja smo kako je besplatno obrazovanje pravilna i plemenita ideja i u tome se slažemo sa svim kolegama, ali blokada nastave ne bi trebala biti sredstvo kojim se taj cilj treba postići", kaže Šimunović i dodaje da medijski napisi prema kojima se studente koji su za blokadu diskriminira i krše im se ljudska prava nisu točni.

"Jedini kojima se na Hrvatskih studijima krše prava su oni studenti koji po Ustavu Republike Hrvatske i Deklaraciji Opće skupštine Ujedinjenih naroda imaju pravo na obrazovanje, i koji žele redovno održavanje nastave bez ometanja", piše Šimunović u svom pismu rektoru Sveučilišta u Zagrebu Aleksi Bjelišu od kojeg je zatražio da zaštiti njihovo pravo na obrazovanje i poduzme sve što može kako bi se nastava sutra nastavila po rasporedu.

"Blokada nije napad na fakultet"

Izjavom za medije oglasili su se danas i studenti Hrvatskih studija koji inzistiraju na blokadi u svrhu besplatnog školovanja i koji kažu da će blokada do sutrašnje tribine biti simbolična i tiha "u smislu pružanja ruke pomirenja i smirivanja tenzija".

"Studenti su vikend proveli radno u prostorijama udruga. Održavale su se brojne aktivnosti i radionice čiji raspored možete vidjet na slobodnihrstud.bloger.hr. Radi se na pripremama za nadolazeće plenume kao i za tribinu pod nazivom 'Svi studenti zajedno za besplatno obrazovanje'", navodi se u priopćenju uz napomenu kako je prosvjednicima strogo zabranjena uporaba alkohola i droge.

"Cijenimo mišljenje svojih kolega koji podržavaju ciljeve Nezavisne studentske inicijative, a protive se ovakvom načinu djelovanja. Također naglašavamo kako poštujemo sve svoje profesore i napominjemo kako ovo nije napad na fakultet. Pozivamo upravu da nam pruži podršku koju uživaju ostali studenti u Republici Hrvatskoj", stoji u priopćenju studenata Hrvatskih studija.

P.V.
Foto: Dragan Matić / CROPIX

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara