Studenti hrvatskih studija prijete "izlaskom na ulice"

STUDENTI Hrvatskih studija bit će primorani "izaći na ulice" i prosvjedovati ako Sveučilište u Zagrebu ne odustane od odluke o neodobravanju upisnih kvota na tri studijska smjera novinarstvu, psihologiji i povijesti.

Taj građanski neposluh kao svoj "zadnji korak" najavili su danas predstavnici Studentskoga parlamenta i Kluba studenata Hrvatskih studija (KSHS) na konferenciji na kojoj su novinarima podijelili i priopćenje svojega Studentskog parlamenta u kojemu pozivaju javnost da podrži osnovna prava studenata Hrvatskih studija.

"Pozivamo javna glasila, akademske i obrazovne institucije, nevladine organizacije, tijela državne uprave, studentske organizacije i studente te sve građane Republike Hrvatske da podrže osnovna prava studenata Hrvatskih studija i da apeliraju na Sveučilište u Zagrebu da studentima omogući studiranje u miru i akademskom ozračju", stoji u priopćenju.

Predsjednik KSHS-a Denis Avdagić ustvrdio je da je najavljena studentska akcija posljedica diskriminirajućega položaja studenata Hrvatskih studija u akademskoj zajednici koju oni nisu zaslužili jer pripadaju studentima s najvrsnijim akademskim dostignućima na Sveučilištu u Zagrebu.

Studenti Hrvatskih studija smatraju da Sveučilište ukida upisne kvote na spomenuta tri sudijska smjera na Hrvatskim studijima bez ikakvih argumenata i time šteti ne samo studentima i znanstvenoj zajednici već i hrvatskoj državi koja pripada zemljama s najmanjim postotkom visokoobrazovanih građana.

"U slučaju da Sveučilište u Zagrebu nije u mogućnosti ispraviti jednu vrlo očitu pogrešku - izaći ćemo na ulice", zaključak je Studentskoga parlamenta Hrvatskih studija.

Predstavnici studenata Hrvatskih studija najavili su i izlazak novoga broja časopisa "Student" u kojemu će iznijeti sve činjenice vezane uz Hrvatske studije i zatražiti solidarnost i poporu hrvatskih studenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara