Studenti izbačeni iz Doma zbog "trave" mogu tužiti SC

DRŽAVNA Agencija za zaštitu osobnih podataka potvrdila je da su djelatnici Studentskog doma "Stjepan Radić" prekršili Zakon o zaštiti osobnih podataka kad su na oglasnoj ploči SD-a objavila imena i prezimena studenata koji su izbačeni iz doma, pri čemu su kao razlozi izbacivanja navedene sumnje u konzumiranje marihuane u krugu doma.

Podsjećamo, studentski portal Student.hr objavio je 12. ožujka vijest kako je na oglasnoj ploči "Stjepana Radića" osvanuo popis studenata izbačenih iz doma jer ih je, navodno, portir doma uhvatio u konzumiranju marihuane, a vijest je naknadno prenio i Jutarnji list.

Iako je po zakonu svaki građanin Hrvatske, pa tako i portir studentskog doma, dužan prijaviti policiji svako kazneno djelo u čije se postojanje osobno osvjedočio, u "Stjepanu Radiću" su se umjesto pozivanja policije odlučili na srednjovjekovne metode kažnjavanja "drogeraša" – izbacili su ih iz Doma te javno osramotili objavivši njihove privatne podatke na oglasnoj ploči.

Neargumentirana tvrdnja da je bilo tko počinio kazneno djelo, a da to nije ustvrdio sud pravomoćnom presudom, je sama po sebi kleveta, a da su rukovodeći u "Stjepanu Radiću" prekršili zakon, potvrdila nam je i Agencija za zaštitu osobnih podataka, kojoj smo uputili upit o spornoj objavi imena studenata.

"Iz Vašeg upita i iz novinskog članka objavljenog u Jutarnjem listu od 14. ožujka 2005. godine na strani 55. pod naslovom "Studenti zbog trave izbačeni iz doma na Savi" razvidno je da su rješenja o prestanku prava na smještaj u studentskim domovima za trinaest studenata bila istaknuta na oglasnoj ploču studentskog doma "Stjepan Radić". U rješenjima su, kako stoji u navedenom novinskom članku, navedena imena i prezimena studenata, njihove kućne adrese, fakultet koji studiraju, a sve to povezano s navodima o tome da su isti studenti u krugu doma konzumirali marihuanu, odnosno organizirali veselice i uvodili neprijavljene goste." – stoji u odgovoru državne Agencije za zaštitu osobnih podataka, koju potpisuje zamjenica ravnatelja Vilena Gašparović.

Kako pojašnjavanju u Agenciji, prema čl. 2. st. 1. točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka, osobni podatak je definiran kao svaka informacija koja se odnosi na identificiranu fizičku osobu ili fizičku osobu koja se može identificirati; osoba koja se može identificirati je osoba čiji se identitet može ustvrditi izravno ili neizravno na osnovu jednog ili više obilježja specifičnih za njezin fizički, psihološki, mentalni, gospodarski, kulturni ili socijalni identitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iz narečenog proizlazi da spomenuti podaci o studentima predstavljaju osobne podatke u smislu čl. 2. st. 1. točka 1. Zakona o zaštiti osobnih podataka. Opisano objavljivanje – isticanje u javnosti osobnih podataka predstavlja obradu osobnih podataka u smislu citiranog članka zakona, te je sukladno članku 7. st. 1 podstavak 1. i 2., isto dozvoljeno samo uz privolu osobe na koju se ti podaci odnose, te ako je isto regulirano posebnim zakonom." – stoji u odgovoru Agencije.

Agencija za zaštitu osobnih podataka dodaje kako "ne ulazeći u sadržaj rješenja koja su bila istaknuta na oglasnoj ploči doma, kao ni u sadržaj internih akata doma odnosno Studentskog centra, mišljenja smo da ovakvo objavljivanje osobnih podataka bez privole studenata predstavlja kršenje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka".

Sporna rješenja trebalo je dostaviti adresatima, odnosno onima na koja se ista odnose i takjo zaštititi njihovo pravo na zaštitu osobnih podataka i zaštitu privatnosti, smatraju u Agenciji.

O mišljenju agencije obaviješten je i ravnatelj "Stjepana Radića", a mi ćemo još samo napomenuti da oštećeni studenti imaju pravo tužiti SD "Stjepan Radić" odnosno Studentski centar zbog kršenja gorenavedenog zakona, te na taj način pokazati da je u pravnoj državi za kazneno djelo kriv onaj čiju krivnju utvrdi sud pravomoćnom presudom, a ne onaj za kog to po naputku ravnatelja napiše portir studentskog doma i objavi na oglasnoj ploči.

N.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara