Studentski dani političara: "Pušilo se, ali ne kao danas"

MINISTAR Petar Čobanković, popularni Cho, kaže kako se nitko od njegovih fakultetskih kolega, a među njima je bio i Božidar Kalmeta, ne bi kladio u to da će upravo oni postati ministri.

Obilazili se vinski podrumi

Prisjećajući se svoje mladosti i dana provedenih na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, Cho kaže kako mu je to bilo iznimno lijepo razdoblje. Iako je došao iz Iloka u Zagreb, nije živio u studentskom domu nego kao podstanar. Kaže da je u slobodno vrijeme išao uglavnom na piće ili u kino, da nije bilo nekog žestokog noćnog tulumarenja, ali je bilo dosta obilazaka vinskih podruma u sklopu nastave, a tamo je - kaže - znalo biti veselo.

"Sjećam se kad smo bili na jednoj terenskoj nastavi u jednom podrumu pored Varaždina. Kao i uvijek, pili smo vino i pjevali, bili smo veseli. Prilikom povratka u autobus netko je uzeo bocu šampanjca i otvorio ju, a čep je tako izletio da je pogodio vozača u glavu. No, on je valjda bio toliko navikao na takve događaje da uopće nije reagirao", prisjetio se Čobanković prilično bezazlene anegdote. Očekivali smo ipak nešto sočnije.

"Na predavanja sam uvijek dolazio zadnji"

Ministar regionalnog razvoja kaže kako je zanimljivo da su dvojica kolega s iste godine i s istog fakulteta naposljetku postali ministri u istoj vladi. Sa Čobankovićem je studirao i ministar Božidar Kalmeta, bili su studenti smjera "tri V" - voćarstvo, vinogradarstvo, vinarstvo.

"Da je netko od naših kolega mogao i znati da će s te godine biti dva ministra, sigurno nikad ne bi tipovao na nas dvojicu. Stvarno je rijetkost, nisam još čuo za takav slučaj, da u istoj Vladi sjede kolege s iste godine", kaže Čobanković.

Problem sa studentom Čobankovićem je bio taj što je i za vrijeme fakulteta imao puno obveza na svom obiteljskom poljoprivrednom imanju pa je često izbivao s predavanja ili bi uvijek kasnio na njih: "U pravilu, uvijek sam dolazio zadnji. Dok bih obavio sve poslove u vinogradu, predavanja bi već odavno počela".

Fotografija (gore lijevo) snimljena je na njegovoj maturalnoj večeri 1975. u Iloku. Ministar odbacuje bilo kakve insinuacije da je bilo što kalkulirao kada je poveo kćer svog profesora geografije na maturalnu večer.

Škare-Ožbolt tulumarila do jutra 

Vesna Škare Ožbolt studirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu na kojemu je diplomirala 1985. godine.

"Kad nisam učila, obilazila sam diskoteke i izlazila s društvom mog tadašnjeg dečka s Arhitekture, a današnjeg supruga. Društvo s Arhitekture je bilo puno otkačenije od onog s Prava. Često sam znala biti na tulumima do jutra, a u to doba se slušao rock, jer to je doba Novog vala, najviše se slušao Haustor", priča Škare-Ožbolt.

Iako je puno zora dočekala na tulumima, na njima se - kaže - nije susretala s drogom i alkoholom. 

Hladni tuš: Kazneno pravo

Za sebe kao studenticu kaže da je bila kampanjac i da je za sve ispite učila u zadnji tren, ali je usprkos tome bila uspješna. Prisjetila se svog prvog hladnog tuša na fakultetu: "Nisam pala niti jedan ispit tijekom prve dvije godine, sve dok nisam išla polagati Kazneno pravo kod profesora Bačića. Nisam ni počela odgovarati kad je rekao kako mi vraća indeks te da piše pad. Nakon što sam ga pitala zašto, rekao je da je to zato da napokon postanem prava studentica. To mi je bio pravi šok".

Uz nju je na fotografiji (gore) i njemački ovčar Bard, za kojega se ni za vrijeme fakulteta nije odvajala.

"Jednom prilikom jedan prijatelj me povezao na svom motoru, a Bard je pomislio da me ovaj otima pa je skočio na nas i srušio me s motora. To mi je jedna od gorih nezgoda u životu", kaže Škare-Ožbolt.

Čačić više popio u gimnaziji nego na fakultetu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Arhitektura je fakultet koji po definiciji ima tulume", kaže Radimir Čačić pa nastavlja: "Užasno je psihički zahtjevan jer stalno nešto crtate, stalno ste u zaostatku s vremenom i tijekom godine provedete barem 40 do 50 besanih noći, pa je normalno da se nakon takvih situacija morate negdje ispuhati. E, onda je bilo pravih žestokih tuluma i vidjelo se tko koliko može".

Osim što je stalno crtao i tulumario, Čačić je sa svojim društvom često putovao Europom, što mu je bila jedna od najdražih strasti te bi svake godine obišao pet, šest zemalja.

Svi ministri su, kažu, kao studenti oko sebe viđali lake droge i alkohol, a po njihovim riječima, bio im je draži alkohol. No, Čačić kaže da je on svoju turu alkohola popio već u doba gimnazije te da se to uopće ne može usporediti s fakultetom.

"Pušilo se, ali nije bilo toliko toga kao u današnje vrijeme"

"Arhitektura je bila fakultet s dosta boemskog života i na njoj je studiralo dosta otkačenih ljudi i zgodnih cura i to je super mjesto za zabavu. Lakih droga je bilo i pušilo se, ali nije bilo toliko toga kao u današnje doba. Oduvijek sam bio više za alkohol, ali sam tu najžešću fazu prošao već u gimnaziji, a pohađao sam VII. gimnaziju u Zagrebu", kaže Čačić.

Predsjednik HNS-a prisjetio se i anegdote s fakulteta kad je polagao ispit iz mehanike kod profesora Erlicha.

"Bilo je pet zadataka koje sam sve riješio. Otišao sam s ispita uvjeren da ne može biti pad kad si riješio svih pet zadataka, eventualno može biti pitanje konačne ocjene, a matematika mi je oduvijek bila jaka. No, kad sam došao na objavu rezultata mene nije bilo na popisu onih koji su prošli. Otišao samo odmah do prof. Erlicha da vidim zašto me nema na popisu, a on mi je odgovorio - zato jer ste pali. Rekoh, pa dajte da vidimo ispit, jer sam riješio svih pet zadataka. Uzeo je moj ispit i otvorio ga, kad preko cijele stranice jedinica i uz nju komentar asistenta 'Nisam dužan čitati ovakve škrabotine'. I tada sam, kao i danas imao užasan rukopis, ali sam napomenuo profesoru da su u pitanju brojke koje se ipak mogu čitati i neka me pita ponovno. Čak smo i našli zajedničku temu za ragovor, jer smo se oboje u mladosti bavili skokom u vis te mi je priznao da je i on imao ovakvih problema s rukopisom. Naposlijetku me ispitao pa sam prošao taj ispit", ispričao je Čačić svoju dogodovštinu s fakulteta koje se rado sjeti.

Jadranka Kosor se na fakultetu posvetila samo novinarstvu

Današnja potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor studirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, iako se poslije bavila samo novinarstvom. Budući da je vrlo rano počela raditi u novinarstvu, kaže kako nije imala vremena za tulumarenje poput svojih kolega.

"Čim sam došla u Zagreb dobila sam svoju emisiju na Radio Zagrebu, a znate i sami koliko je Pravni fakultet zahtjevan, tako da sam pored posla i obveza na fakultetu imala jako malo vremena za zabavu. S društvom sam odlazila eventualno do prvog kafića pored fakulteta, odnosno redakcije", kaže Kosor.

Osim što je puno radila, potpredsjednica Vlade se sjeća i kako je puno putovala: "Nije se onda putovalo ovako kao danas, avionom i na ostale udobne načine. Tada smo najčešće putovali vlakom, sjećam se kako sam stalno na leđima vukla teški magnetofon, osnovni alat za moj posao".

"Piši samo dvojku"

Kao i većina studenata Pravnog fakulteta, Jadranka Kosor se najviše sjeća ispita Građansko procesnog prava, uz koji joj je vezana anegdota koju uvijek prepričava.

"Tada je GPP predavao profesor Triva koji je bio strah i trepet, a govorilo se da - tko položi taj ispit, praktički je završio cijeli fakultet. Ispit sam pripremala godinu dana i tada sam čula da profesor Triva odlazi u Ameriku pa sam prijavila ispit za taj rok kada je on trebao biti na putu. No, kada sam došla na rok, vrata je otvorio profesor Triva, a ne njegov asistent Dika, koji je danas profesor. Kad sam ga vidjela samo sam razmišljala kako bi bilo najbolje da odustanem, ali sam ipak ostala odgovarati. Nakon što sam odgovorila rekao je da mu je žao i odmah sam pomislila da sam pala, međutim rekao je da mu je žao što ne može dati veću ocjenu od dvojke. A ja sam si mislila, piši samo dvojku", ispričala nam je Jadranka Kosor.

Vesna Pusić maturirala prije vršnjaka

Vesna Pusić je maturirala prije svojih vršnjaka, što joj je omogućilo odlazak u Chicago s ocem, koji je tamo predavao na sveučilištu. Prva dva mjeseca u Sjedinjenim Državama nije izlazila iz sobe, jela je kekse, sanjala o povratku i bojala se progovoriti.

Nakon što je svladala strah, vrlo brzo se uklopila. Slušala je predavanja, a najteže joj je išla statistika. Nakon povratka iz Amerike u Hrvatsku, 1971. godine upisuje se na studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Dario Markas
Foto: Index; Privatni albumi političara

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara