KORONAVIRUS

Studija pokazala da se koronavirus brzo širi u kućanstvu sa zaraženom osobom

Studija pokazala da se koronavirus brzo širi u kućanstvu sa zaraženom osobom
Foto: EPA

NOVI koronavirus dvostruko je u kućanstvima zarazniji od sličnih bolesti kao što je SARS jer se znatan broj novih infekcija proširi prije nego što oboljeli od covida-19 pokaže simptome, pokazala je studija objavljena danas.

Znanstvenici u Kini i Sjedinjenim Državama rekli su da bi njihova otkrića mogla imati velik utjecaj na smanjenje broja novih zaraza.

Koristeći podatke o 350 oboljelih od covida-19 i gotovo 2000 njihovih bliskih kontakata u gradu Guangzhou u Kini znanstvenici su procijenili "stopu sekundarnog napada" virusa, odnosno vjerojatnost da zaražena osoba prenese bolest nekom drugom.

Otkrili su da prosječni pacijent ima samo 2,4 posto izgleda da zarazi nekoga tko ne živi s njim, a taj je postotak skočio na 17,1 - otprilike jedan od šest - među onima s kojima zaražena osoba živi.

Prema njihovim modelima, koji se temelje na podacima prikupljenima u siječnju i veljači, ali koji su ažurirani kako bi odražavali najnovija kretanja, vjerojatnost zaraze u istom kućanstvu s oboljelim bila je najviša među ljudima starijima od 60 godina i najniža među mlađima od 20.

Sveukupni izgledi da se zarazi član obitelji ili osoba u istom kućanstvu dvostruko su veći nego u slučaju SARS-a i tri puta veći u usporedbi s MERS-om, još jednim koronavirusom, otkrili su.

Znanstvenici su otkrili da je vjerojatnost da nositelj covida-19 zarazi člana obitelji ili cimera znatno viša - 39 posto - prije nego što mu se pojave simptomi nego poslije.

To sugerira da se virus lako prenosi unutar inkubacijskog razdoblja te da ga mogu prenositi osobe koje ne znaju da su bolesne jer nemaju simptome.

Važnost karantene

Znanstveni tim je rekao da je izolacija unutar kućanstva smanjila ukupan broj slučajeva covida-19 u studiji za 20 do 50 posto u usporedbi s izostankom karantene.

"Iako se učinak izolacije slučajeva čini umjeren, visoka infektivnost virusa tijekom razdoblja inkubacije sugerira da je karantena asimptomatskih kontakata mogla spriječiti daljnje transmisije", rekao je Qin-Long Jing iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Guangzhouu.

Mnoge europske zemlje su prije uvođenja tjednima duge karantene izdale naputak da se kod kuće treba ostati samo ako je osoba bolesna, a to znači ako ima simptome tipične za virus.

Istraživanje navodi da je možda već prekasno za sprečavanje široke cirkulacije covida-19.

Virginia Pitzer iz Škole javnog zdravlja sveučilišta Yale rekla je da je "ključna razlika" između covida-19 i drugih koronavirusa njegova "znatno viša" vjerojatnost prijenosa u razdoblju inkubacije.

Ona je kazala da istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu The Lancet, "potvrđuje relativnu važnost predsimptomatske transmisije i odnos između starije dobi i podložnosti dajući ključne uvide na kojima bi se trebale temeljiti intervencijske strategije".

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara