Studija: U SAD-u djeca crne boje kože više umiru nakon operacija nego djeca bijelaca

Studija: U SAD-u djeca crne boje kože više umiru nakon operacija nego djeca bijelaca
Foto: 123rf

CRNAČKOJ djeci prijeti 3,5 puta veća smrtnost nego bjelačkoj nakon operacije izvedene u Sjedinjenim Državama, pokazuje studija koja je obuhvatila desetke tisuća djece.

Analiza koju su proveli znanstvenici iz Nationwide Children's Hospital u Ohiju obuhvatila je djecu relativno dobrog zdravstvenog stanja nakon operacije, preciznije djecu koja nisu imala kroničnu bolest ili neke druge faktore rizika, jer se pokazalo da crnci u Sjedinjenim Državama općenito imaju više "komorbiditeta" od bijelaca, a što povećava rizik smrtnosti.

Znanstvenici su htjeli provjeriti razlikuje li se postoperativno stanje čak i kod zdravih pacijenta. Analizom 172.549 pacijenata u razdoblju od 2012. i  2017. dobili su potvrdan odgovor. 

Prema podacima iz 186 bolnica vrlo malo djece umire u 30 dana nakon operacije: 23 djeteta bijele, odnosno 13 crne rase.  No proporcionalno mortalitet iznosi 0,02 posto u bijele djece te 0,07 posto u crne, što je 3,5 puta više.

Znanstvenici su konstatirali da crnačka djeca češće imaju postoperativne komplikacije (13,8 posto bjelačke i 16,9 posto crnačke djece) kao i teške neželjene pojave poput srčanog zastoja ili nove operacije.

Studija ne odgovara na pitanje "Zašto"?

Autori nabrajaju potencijalne uzroke, kako medicinske, tako i socijalne i ekonomske jer se rasne razlike u zdravstvu desetljećima proučavaju u Sjedinjenim Državama gdje je boja kože (Amerikanci govore o "rasi") dio svih statističkih podataka.

Boja kože povezana je sa socio-ekonomskim statusom: u Afroamerikanaca veći su izgledi za nastanak postoperativnih komplikacija; veći su problemi u komunikaciji s medicinskim osobljem; u liječnika je moguć svjestan ili nesvjestan rasizam, a faktor su i siromaštvo te pristup medicinskoj skrbi. 

Nedvojbeno se crnačka djeca liječe u bolnicama lošije kvalitete: u lokalnim bolnicama četvrti u kojima žive. Moguće je i da su liječnici manje spremni prepoznati medicinski problem u crnačkih pacijenata nego u bijelaca što su pokazale druge studije, posebice kada se to odnosi na spremnost priznavanja boli. 

Autori ne donose zaključak između uzroka i posljedice, ali vjeruju da problem ima više uzročnika. 

"Ovi rezultati mogli bi pomoći razmatranju opasnosti prije operacije i pomoći autorima drugih studija da rasvijetle mehanizme rasnih razlika u postoperativnim rezultatima u djece", zaključuje studija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara