Stupile na snagu nove carine: U Americi skuplji kineski televizori, pelene...

Stupile na snagu nove carine: U Americi skuplji kineski televizori, pelene...
Foto: EPA

NOVE carine koje je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa uvela Kini stupile su na snagu danas i prvi put su obuhvatile kinesku potrošačku robu, među ostalim televizore, knjige, pelene i sportsku obuću.

Ranije najavljene carine od 15 posto na robu vrijednu 112 milijarda dolara iz Kine, prema stručnjacima, vjerojatno će u srednjoročnom razdoblju izazvati rast cijena za američke potrošače.

Istodobno stupile su na snagu i kineske carine od pet do 10 posto na američku robu vrijednu 75 milijarda dolara.

Ti su potezi posljednji u trgovinskom ratu koji traje godinu dana i koji usporava svjetsku ekonomiju.

Uskoro uvode nove carine

Američka administracija planira 15. prosinca uvesti nove 15-postotne carine na robu vrijednu 160 milijarda dolara koja će obuhvatiti robu poput pametnih telefona, laptopa i odjeće.

Taj je paket, koji je također trebao stupiti na snagu u nedjelju, odgođen Trumpovom odlukom kako bi se izbjeglo da se odrazi na božićnu potrošačku groznicu u SAD-u.

Od prosinca gotovo sav kineski izvoz u SAD-u, vrijedan 540 milijarda dolara, podlijegat će carinama. 

Washington je već uveo carine na 250 milijarda dolara vrijednu kinesku robu, a Kina je odgovorila uvođenjem carina na uvoz iz SAD-a vrijedan 110 milijarda dolara.

Trump optužuje Kinu za nepoštenu trgovačku praksu, uključujući blokiranje pristupa kineskom tržištu i krađu intelektualnog vlasništva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara