Suborci optuženih vojnika: Nad braniteljima se provodi medijska i politička haranga

Tekst: I.Ka. / I.Kri.
Foto: Željko Hajdinjak (Cropix)

SUBORCI vojnika iz 7. Gardijske brigade tvrde kako ne znaju jesu li njihovi prijatelji počinili ubojstva za koje se terete, ali čude se zbog činjenica da optužnica nije podignuta kada je još bio živ njihov zapovjednik Ivan Korade te da su optuženi samo pripadnici njihove postrojbe.

Predsjednik Udruge bivših pripadnika 7. gardijske brigade Mirko Martinjak rekao je danas kako za događaj koji se njegovim suborcima stavlja na teret nikada nije čuo. "Znamo samo da je 49 naših suboraca poginulo u BiH. Znamo također da policija i DORH istragu o spomenutom događaju vode duže od 5 godina", rekao je Martinjak te dodao kako su uz "Pume" i drugi pripadnici HV-a bili u Bosni i Hercegovini.

"Nikad se u povijesti nije dogodilo da se sudi pobjednicima"

Martinjak je ogorčen zbog "orkestrirane medijske i političke harange" na sve hrvatske branitelje, a dodao je i kako njihova postrojba ima dodatan uteg zbog nedjela koja je počinio zapovjednik 7. Gardijske brigade Ivan Korade. Napao je Vladu i predsjednika Mesića zbog abolicije pripadnika JNA i paravojnih srpskih postrojbi, a da u isto to vrijeme ne mogu zaštititi hrvatske branitelje.

"Nikad se u povijesti nije dogodilo da se sudi pobjednicima. Nikome, osim pobjednicima u Domovinskom ratu", rekao je Martinjak te dodao da ljudi koji su ih napadali i ubijali danas mirno šeću, a oni koji su se borili da spase domove svoje dane provode u pritvoru.

Optuženi zbog akcije Maestral

Suradnjom Ravnateljstva policije s Vojnom policijom MORH-a, te nekoliko policijskih uprava i u koordinaciji Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, završeno je istraživanje nad 7 osoba od 34 do 50 godina zbog počinjenog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika Radoslava Lakića, Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića, Borislava Vukića, i jedne za sada neidentificirane muške osobe.

Kazneno djelo počinjeno je dana 9. i 10. rujna 1995. godine u BiH, u mjestu Mliništa i Halapići kod Glamoča za vrijeme vojne akcije Maestral 2, koju je provodila Hrvatska vojska koja se ondje nalazila na temelju Sporazuma Hrvatske i Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Osumnjičenici, pripadnici hrvatske vojske postupali su prema šestorici ratnih zarobljenika, pripadnika vojske Republike Srpske protivno odredbama međunarodnog prava, iako su znali za primjenu ratnih propisa o sigurnosti i zaštiti ratnih zarobljenika.

Prva skupina strijeljana u Halapićima, a druga u Mliništu

Naime, nakon što su zarobljenici 10. rujna 1995. godine, prema zapovjedi zapovjednika postrojbe, razdvojeni u dvije skupine, prva je skupina strijeljana ispred zapovjedništva postrojbe u mjestu Halapići, dok je druga skupina odvezena u mjesto Mlinište, i tamo također strijeljana.

Mrtva tijela ratnih zarobljenika Pere Vidovića, Petra Jotanovića, Dragoslava Mutića i Borislava Vukića ekshumirana su 16. srpnja 1996. godine iz masovne grobnice Kamen kod Glamoča dok je mrtvo tijelo Radoslava Lakića razmijenjeno na graničnom prijelazu Stara Gradiška 4. kolovoza 1997. godine.

Sedmorica osumnjičenika bit će privedena u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara