Subotičanin prijavljen zbog puštanja Thompsona na pravoslavni Uskrs, prijava odbačena

Subotičanin prijavljen zbog puštanja Thompsona na pravoslavni Uskrs, prijava odbačena
Ilustracija: Kristina Stedul Fabac/Pixell

VIŠE javno tužiteljstvo u Subotici odbacilo je kaznenu prijavu protiv I. M. koji je na pravoslavni Uskrs istakao hrvatsku zastavu na terasi stana i glasno "puštao“ Thompsonove pjesme, prenijeli su u srijedu lokalni mediji.

Subotičanin prijavljen za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje

U prijavi za izazivanje nacionalne, rasne, vjerske mržnje i nesnošljivosti navedeno je da je "isticanjem zastave i emitiranjem nacionalističkih pjesama kontroverznog hrvatskog pjevača 51-godišnji Subotičanin uznemirio građane u stambenoj četvrti Prozivka“.

"Muškarcu iz Subotice, međutim, nije dokazano djelo za koje se teretio – u tužiteljstvu navode da isticanje zastave druge države nije kazneno djelo, kao i da svjedoka za emitiranje, kako se tvrdilo, nacionalističkih pjesama, nije bilo“, objavio je portal „Subotica.com“.

Zamjenik javnog tužitelja: Prijava je odbačena jer nema elemenata kaznenog djela

Prijava je odbačena jer nema elemenata kaznenog djela, izjavio je zamjenik višeg javnog tužitelja u Subotici Branislav Rankov i dodao da su saslušani svi svjedoci, ali da nitko nije čuo pjesmu pjevača Thompsona, „što je bila ključna stvar u predmetu“.

Kao zanimljivost portal Subotica.com prenosi da je na terasi stana I. M. već nekoliko tjedana izvješena srpska trobojka.

"Kakvu poruku, poslije svega, naš sugrađanin želi poslati samo možemo nagađati“, zaključuje se.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini: Kreira se histerija u javnosti od bezazlenog čina

Ovaj su slučaj mnogi u Srbiji povezali s hrvatskom zajednicom, što je bio povod za napade na nju i njihove institucije.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov tim povodom kaže kako je to postao „klasičan obrazac za stvaranje antihrvatskog raspoloženja u Srbiji“.

„Kreira se histerija u javnosti od bezazlenog čina koji se na koncu pravosudno ne može dokazati. No cilj je postignut – stvara se slika o Hrvatima koji 'remete, provociraju i provode aktivnosti koje su umjerene protiv Srbije“, navodi Žigmanov.

Ne treba zaboraviti, dodao je, da je od postupka I. M. u Subotici napravljen slučaj uoči izbora koji su održani u nedjelju.

Na njima je DSHV izgubio zastupnike u republičkoj i pokrajinskoj skupštini i tako ostao bez predstavnika u bilo kojem predstavničkom tijelu Srbije i Vojvodine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara