Suci protiv uvođenja posebnog kaznenog djela za suce koji krše zakon

Suci se protive uvođenju kaznenog djela po kojem bi zbog kršenja zakona ili kažnjavanja nedužne osobe mogli biti osuđeni na pet, odnosno osam godina zatvora, rečeno je drugog dana Savjetovanja o aktualnim pitanjima Kaznenog zakonodavstva u Opatiji.

Jadranko Crnić, umirovljeni sudac Ustavnog suda, uvođenje posebnog kaznenog djela kršenja zakona od strane suca smatra neustavnim napadom na sud i suce. Izrazio je nadu da će predlagatelj odustati od tog, kako je rekao, opasnog prijedloga.

Govoreći o Ustavnoj tužbi kao instrumentu zaštite temeljnih ljudskih prava, Crnić smatra da su potrebna daljnja ograničenja prava na podnošenje ustavne tužbe zbog zagušenosti Ustavnog suda velikim brojem predmeta.

Kada je početkom 90-tih uvedena mogućnost podnošenja Ustavne tužbe, u prvoj godini bilo ih je samo 25, lani oko tri tisuće, a već u prvom tromjesečju ove godine više od tisuću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugog dana Savjetovanja raspravljalo se o nadležnosti organa u društvima kapitala, o priznanju dokaza izvedenih pred pravosudnim tijelima pravne države i o oduzimanju nezakonito stečene imovinske koristi u kaznenom i prekršajnom postupku.

Na dvodnevnom Savjetovanju sudjelovalo je oko 300 sudaca, državnih odvjetnika, odvjetnika, policajaca i pravnih teoretičara.

(Hina) ggrb so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara