Sučić: Rončević nije sugerirao niti utjecao na odluku odabiranja ponuđača

Sučić: Rončević nije sugerirao niti utjecao na odluku odabiranja ponuđača

Tekst: I.Ka.
Foto: Damjan Tadić/Cropix

MILAN SUČIĆ, predsjednik MORH-ova povjerenstva za pripremu i provedbu postupka nabave, svjedočio je danas na suđenju ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovom pomoćniku Ivi Bačiću, koji se terete da su oštetili državni proračun za više od 10 milijuna kuna.

Optužnica Rončevića i Bačića tereti zbog nezakonitosti u nabavi vojnih kamiona 2004. godine. Sumnjiče se da su oštetili proračun za oko 10 milijuna kuna. Naime, svjedok Sučić je izjavio da Rončević nije sugerirao niti na bilo koji drugi način utjecao na odluku odabiranja ponuđača. Na natječaju je najpovoljniju cijenu dala jedna tvrtka koja nije dostavila tražene karakteristike, zatim Man Importer i Eurokamioni, od koje su izravnom pogodbom i kupljeni kamioni.

"Kada je utvrđeno da zapravo nema dovoljno novca za kupnju, odlučeno je da se postupak reprogramira"

Objasnio je da su kriteriji nabave bili najniža cijena, udovoljavanje tehničkim karakteristikama te uvjeti ponuđača vezani uz solventnost i poslovnu sposobnost, prenosi HRT. "Nakon što su ponude stigle, utvrđeno je da zapravo nema dovoljno novca za njihovu kupnju. Odlučeno je da se postupak reprogramira", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok Željko Keršić je sudjelovao u izradi tehničkih specifikacija. Danas je istaknuo kako su svi ponuđači iz grupe 2 zadovoljavali tražene taktičko-tehničke karakteristike, a njega je najviše zanimalo je li njihova nosivost "famoznih" pet tona. No, on je u svjedočenju bio siguran da je tražena korisna nosivost od pet tona, ali nije isključio mogućnost da se možda radilo i o nosivosti šasije. To je bitno, jer obrana želi dokazati da Manovi kamioni nisu ispunjavali uvjet nosivosti. Keršić tvrdi da kamione nosivosti 4,5 tona ne bi prihvatio.

Rončević i Bačić tvrde da nisu krivi

Svjedok Rudolf Klicper je rekao da je stručno izvješće izradio početkom 2005. godine ponajprije na temelju analize podataka Ivecovih vozila, i to da bi se smirili sukobi između Glavnog stožera i medija, a stožer je bi nezadovoljan vrstom kupljenih kamiona.

Rončević i Bačić su na prvom ročištu izjavili kako se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki optužnice. Njih dvojica nisu htjela iznositi obranu izjavivši kako će čekati kraj postupka. Svoje će tvrdnje tijekom suđenja pokušati dokazati nalazima vještaka, čije su tvrdnje dijametralno suprotne onima iz Uskokove optužnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara