Sud kaznio dvojicu bivših radnika Uljanika jer su vladu usporedili s govnima

Sud kaznio dvojicu bivših radnika Uljanika jer su vladu usporedili s govnima
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

DVOJICA bivših radnika Uljanika kažnjena su zbog transparenta na prosvjedu održanom krajem kolovoza prošle godine na Markovu trgu u Zagrebu, piše Telegram.

Radnici su nosili transparent na kojem je pisalo "Govno govnima", a jedan od njih na njega je stavio još dječju pelenu punu fekalija.

Jedan mora platiti 400, a drugi 700 kuna

Općinski prekršajni sud u Zagrebu zaključio je da su time prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da su se ponašali na "naročito drzak način na javnom mjestu, a posebno jer su uvrijedili hrvatsku vladu".

Jedan je dobio novčanu kaznu od 400 kuna, dok je drugi, budući da je već ranije kršio zakon, kažnjen sa 700 kuna.

Pernar im se prikrpao

Prvi radnik objasnio je da je prosvjedovao zbog neisplaćenih plaća u Uljaniku u kojem je u to vrijeme radio. U jednom trenutku prišao im je saborski zastupnik Ivan Pernar pa su se fotografirali s njim i njihovom porukom: "Prodali ste naš grad, napravili nas ludima, borimo se do kraja da vratimo osmijeh ljudima".

Pernar je tražio da najprije istaknu njegovu poruku, a bio je to taj transparent "Govno govnima". Pojavio se i drugi prosvjednik koji je donio pelenu s fekalijama.

"Pomislio sam tada 'Vidi ovog što radi', a Pernar se u međuvremenu povukao. I ja sam pokušao nakon toga otići, no policija me legitimirala", ispričao je na sudu bivši radnik Uljanika.

Drugi okrivljenik nije došao na sud pa je na raspravi pregledana policijska snimka. Osim razvijanja transparenta i ostavljanja pelene, na snimci su bili vidljivi i turisti koji su sve to fotografirali.

Sud nije povjerovao bivšem radniku Uljanika koji je tvrdio kako nije znao što piše na transparentu, jer je, zaključuje se u presudi, s obzirom na medijsku popraćenost cjelokupne situacije Uljanika, 3. maja i vlade, znao i mogao znati da na navedenom transparentu mogu pisati i neprihvatljive uvredljive poruke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara