Sud odlučio: Italija mora tražiti vraćanje poreznog duga od Vatikana

Sud odlučio: Italija mora tražiti vraćanje poreznog duga od Vatikana
Foto: EPA

ITALIJA mora tražiti od Vatikana plaćanje poreznog duga koji je nastao tijekom više godina nepropisnim proširenjem poreznih olakšica na komercijalne nekretnine, presudio je Sud pravde Europske unije.

Godine 2012. Europska komisija utvrdila je da porezna olakšica za nekretnine Vatikana u Italiji nije u skladu s propisima, ali nije naložila Rimu da od Vatikana traži povrat nepropisne državne pomoći.

"Nemoguće izračunati visinu duga"

Pri donošenju takve odluke Komisija je prihvatila argument da je "apsolutno nemoguće" izračunati visinu poreznog duga Vatikana zbog nepotpunih katastarskih knjiga i informacija u poreznoj bazi podataka.

Sud pravde Europske unije poništio je danas tu odluku, napominjući da je Bruxelles trebao ispitati mogućnost barem djelomičnog povrata nepropisne talijanske državne pomoći Vatikanu.

Presuda podrazumijeva da Vatikan više nije izuzet od obveze povrata nepropisne državne pomoći, ali njezin iznos i dalje nije utvrđen.

Suci europskog suda donijeli su presudu na temelju žalbe osnovne škole Montessori u Rimu i vlasnika pansiona na povlašteni porezni tretman škola i hostela u vlasništvu Vatikana.

Duga bitka

Prema izvješću novinske agencije ANSA, neimenovani su vlasnici škole izjavili: "Jako smo sretni, bila je to duga bitka, ali David je na kraju pobijedio Golijata."

Prema talijanskim zakonima, vjerske institucije oslobođene su obveze plaćanja poreza na "nekomercijalne nekretnine" poput crkava i sportskih klubova.

Ta se olakšica primjenjivala i na hostele, škole i bolnice u vlasništvu crkve, koji su poslovali kao poduzeća, a ne kao neprofitne ustanove. Talijanske su vlasti zatvorile tu rupu u zakonu 2012. godine, napominje novinska agencija dpa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara