Sud odlučio: Šefici MMF-a sudit će se zbog afere "teške" 400 milijuna eura

Sud odlučio: Šefici MMF-a sudit će se zbog afere "teške" 400 milijuna eura

Foto: FAH

ŠEFICI MMF-a Christine Lagarde sudit će se zbog njezine uloge u isplati 400 milijuna eura dok je bila francuska ministrica financija, odlučio je francuski žalbeni sud.

Lagarde je optužena za "nemar" zbog kojega je došlo "do zloporabe javnih sredstava od strane treće stranke", objavio je francuski sud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, u medijima se već godinama spekulira kako će šefica MMF-a završiti na suđenju zbog nemara pri upravljanju javnim sredstvima.

Lagarde će morati izaći pred sud u Francuskoj zbog navoda o umiješanosti u aferu u kojoj je preko 400 milijuna eura uplaćeno jednom poslovnom čovjeku 2008. godine. U to je vrijeme sada 59-godišnja Lagarde bila ministrica financija za vrijeme predsjedništva Nicolasa Sarkozyja, a novac je uplaćen poslovnjaku Bernardu Tapieju.

Tapie je 2007. godine podržao Sarkozyja na predsjedničkim izborima te je bio većinski dioničar u Adidasu do 1993. godine, kada je prodao svoj udio i postao ministar.

Tužio je banku Credit Lyonnais zbog načina na koji je vodila prodaju tog udjela, navodeći kako ga je banka, koja je djelomično u vlasništvu države, prevarila tako što je namjerno podcijenila vrijednost kompanije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara